Hladnije vreme uz povremene padavine do narednog vikenda, moguće i pahulje?

Sutra, kao i u prvom delu predstojeće sedmice, sve do četvrtka, naše područje biće pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, odnosno ciklona. Dubok ciklon iznad Skandinavije u saradnji sa poljem visokog pritiska iznad Atlantika, omogućiće prodor veće količine hladnijeg vazduha na naše područje. Tako će temperature u kategoriji ispod normale sutra i u ponedeljak, od utorka zameniti temperature znatno i ekstremno ispod normale za početak aprila – i to će potrajati par dana.

Sinoptička situacija u utorak (GFS)

Danas se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, poslepodne tek ponegde sa malo kiše (vrlo moguće u obliku kratkotrajnog pljuska). Veći deo dana biće suvo. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Jutarnje temperature će se kretati između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 7 do 10°C.

U ponedeljak se očekuje lepše, pretežno sunčano i nešto toplije vreme nakon hladnog jutra. Minimalne temperature biće u intervalu od -2 do 0°C, uz dakle čestu pojavu slabog mraza, dok će maksimalne dnevne temperature biti u intervalu od 11 do 13°C. Vetar slab do umeren, južnih smerova.

Hladni front u utorak – sledi mraz, moguć i sneg?

Premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva očekuje se u utorak, 6. aprila. Tako se u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje jače naoblačenje sa kišom, padom temperatura, i umerenim i jakim severozapadnim vetrom.

Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne od 6°C na severu do 10°C na jugu pokrajine. Večernji časovi biće hladniji od jutarnje temperature.

Uz priliv znatno hladnijeg vazduha po visini, očekuje se da kiša pređe u susnežicu i sneg. Međutim, kako je količina padavina i intenzitet još uvek pod znakom pitanja, više detalja vredi iznositi tek od ponedeljka.

Padavine u obliku susnežice i snega bi prestale do srede ujutru (na Fruškoj Gori se može formirati i snežni pokrivač), kada se prema aktuelnim proračunima očekuju jutarnje temperature između -2 i 1°C, dok će se maksimalne kretati između 7 i 9°C.

Snežni pokrivač u sredu ujutru (ICON) BiH i Hrvatska
Snežni pokrivač u sredu ujutru (ICON) Vojvodina

U četvrtak i petak slabi jutarnji mrazevi, a dnevne temperature u postepenom porastu. Više detalja u ponedeljak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *