VojvodinaMeteo i dalje bez podrške, bez para nema nauke, a bez nauke nema razvoja

Još jedna tužna vest. Jedna za drugom, samo se ređaju. Meteorologija u Srbiji nije prepoznata, druge nauke (manje-više takođe). Rad VojvodinaMeteo još manje. Moramo da “sečemo” troškove, kako ne bi došlo do gašenja celokupnog projekta.

Večeras nakon saznanja da nam projekat na još jednom konkursu nije prošao, morali smo doneti odluku o gašenju našeg glavnog alata za prognozu vremena, WRF-ARW modela, na osnovu čijih proračuna smo pisali kratkotročne prognoze za Beograd i Vojvodinu, najavljivali jutarnje mrazeve, magle, a u letnjem delu godine imali smo mogućnost preciznije najave pljuskova sa grmljavinom i vremenskih nepogoda.

Na žalost, u Srbiji, retko koji projekat može ugledati svetlost dana bez “veza i vezica”. Sa druge strane, opet, mnogi nikako da shvate da rad VojvodinaMeteo nije lak i ružičast, i ne predstavlja samo objavljivanje (pre)lepih fotografija iz Vojvodine i okruženja, već iza same izrade prognoze vremena, postoji čitav sistem koji treba održavati, i u koji treba ulagati.

Kako bi pokrili troškove servera sa kojeg se “servira” naš sajt sa svim pratećim servisima, morali smo da donesemo odluku o gašenju servera na kojem se pokretao numerički WRF-ARW model, kako celokupan projekat “VojvodinaMeteo” ne bi došao do konačnog kolapsa, i kako bi izbegli gašenje.

Nastavljamo sličnim kapacitetom

Zbog finansijskih poteškoća, postojanja raznih pritisaka, velikih očekivanja, a istovremeno gotovo nikakve pomoći i finansiranja (osim sporadičnih donacija) već u poslednjih godinu ipo dana mi generalno radimo nešto manjim kapacitetom u odnosu na 2018 i 2019. godinu, kada smo bili ažurniji i imali više objava.

Nema razloga da sada dalje smanjujemo nivo rada i ažuriranja, već ćemo nastaviti istim tempom koji smo imali u prvom delu ove godine, samo bez pomenutog sopstvenog modela. Naravno, pronaći ćemo adekvatne zamene iz okruženja, takođe je reč o modelima “fine” (visoke) rezolucije, uz pomoć kojih ćemo moći da ažuriramo i objavljujemo prognoze sličnog kvaliteta.

U čemu je onda problem?

Problem je u tome što smo uz pomoć sopstvenog numeričkog modela u nekoj skorijoj budućnosti mogli da lansiramo “follow up” odnosno potprojekte. Recimo, prognoza zagađenja vazduha (naročito bitno u zimskom delu godine), izrada Android i iPhone (iOS) aplikacije sa sopstvenim podacima i prognozom, izrada specijalne agro prognoze za potrebe zaštite bilja. Sada više ne postoji takva mogućnost.

Umesto da idemo korak po korak napred, ovo je veliki korak unazad za nas. Motivacije je sve manje, jer da bi svi bili pravovremeno informisani, mi izdvajamo svoje dragoceno vreme, pa još i novac.

Veliko hvala svima onima koji nas ovih godina povremeno ili stalno podržavaju (prepoznaće se sami), jer bi bez njih projekat “VojvodinaMeteo” već odavno doživeo kraj ili fijasko, kako kome više odgovara. Mnogo nam znači njihova podrška i u ovom trenutku, kako bi projekat, ako već ne može da napreduje – opstao.

Bez para nema nauke, bez nauke nema razvoja

Odavno je očigledno da stari obrasci privrednog razvoja, zasnovani na konvencionalnoj industrijskoj proizvodnji niže dodate vrednosti, ne dovode do razvoja. Zato čak i u zemljama u razvoju pokušavaju da se prebace na naučnoistraživačke sisteme i tehnološki razvoj. Gde je tu Srbija i šta je, osim silne priče i bezbroj strategija, konkretno uradila?

Situacija je sve, samo ne ružičasta. Država uporno ne ostvaruje ciljeve na koje se sopstvenim strategijama obavezala. Na žalost, cilj od 1,5% BDP-a za 2020. godinu ne da nije ostvaren, već ulaganja nisu prešla ni 1%. Na žalost, Srbija je među liderima u ulaganju za nauku, kako u regionu, tako i u Evropi.

Stanje 2018. godine (Izvor: novaekonomija.rs)

Međutim, to nije suština. Suština je baš ono kako kaže naslov – bez para nema nauke, a bez nauke nema razvoja. Samim tim projekat VojvodinaMeteo nije u mogućnosti da napreduje, zajedno sa svim svojim benefitima.

Kol’ko para tol’ko muzike

U skladu sa našim aktuelnim kapacitetima, i uz pomoć sporadičnih donacija, možemo da opstanemo još neko vreme. Bez i najmanje mogućnosti za dalje napredovanje i ulaganje, a zaista imamo šta da ponudimo, u svrhu poboljšanja praćenja i prognoziranja meteorološke situacije u Vojvodini, a i šire, kao i na polju zaštite životne sredine, klimatskih promena i zagađenja vazduha.

Aktuelne servise (server, desetodnevnu prognozu, itd.) održavamo uz pomoć štapa i kanapa. Zaista tužno, i daleko ispod očekivanja i naših planova.

Elem, za kraj, obećavamo da ćemo pokušati da popravimo situaciju, koliko je u našoj moći, a to čini se neće moći bez vas. Zato pratite naše objave u narednom periodu, i ukoliko ste voljni, DONIRAJTE.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *