Vodostaj na Tamišu iznad granice redovne odbrane od poplava uz ekološku katastrofu

Vodostaj na reci Tamiš koja protiče kroz Vojvodinu, a izvire u Karpatima u Rumuniji i uliva se u Dunav kod Pančeva prethodnih dana bio je u naglom porastu. Na vodotku Tamiša kroz našu zemlju 2. maja vodostaj je prešao granicu redovne odbrane od poplava, a uz stagnaciju i tek manje opadanje u narednim danima očekuje se da se vodostaj na Tamišu zadrži iznad granice redovne odbrane od poplava još najmanje 3-4 dana.

Prema pisanju lokalnog portala Jaša Tomić, sa porastom vodostaja ove reke iz susedne Rumunije pristigla je i značajna količina svakojakog smeća, plastičnih kesa, džakova, pa čak i nadutih leševa neprepoznatljivih životinja.

Prema poslednjim informacijama, 3. maja brana u Tomaševcu je otvorena te je sav pomenuti sadržaj nastavio plutanje rekom. Za sada manje grane nesmetano prolaze ispod brane, prati se kretanje većih debala ali su najveći problem tone i tone plastičnog otpada koji pristiže nesmanjenim intenzitetom.

Prostim sledom vodotoka to znači da će otpad dospeti do Pančeva, potom se uliti u Dunav i na kraju krajeva opet se vratiti u Rumuniju.Kad se prvi put desilo 2014. godine, svi su bili iznenađeni.

Mesta koja su ugrožena zbog ogromnih količina smeća: Jaša Tomić, Boka, Sutjeska, Sečanj, Neuzina, Pančevo, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Uzdin, Idvor, Farkaždin, Sakule, Čenta, Opovo, Sefkerin, Glogonj i Jabuka.

Narednih dana stagnacija i manje opadanje vodostaja

Nivogram reka Tamiš kod Jaše Tomić - 4. maj
Nivogram reka Tamiš kod Jaše Tomić – 4. maj (Izvor: RHMZ)
Nivogram reka Tamiš kod Sečnja - 4. maj
Nivogram reka Tamiš kod Sečnja – 4. maj
(Izvor: RHMZ)

Prema prognozi hidrologa RHMZ Srbije u narednim danima na reci Tamiš očekuje se stagnacija vodostaja i manje opadanje, ali će se i u naredna 3-4 dana zadržati vodostaj iznad granice redovne odbrane od poplava.

Granica vanredne odbrane ne bi trebala biti dostignuta.
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.