Vodostaj na Tamišu iznad granice redovne odbrane od poplava uz ekološku katastrofu

Vodostaj na reci Tamiš koja protiče kroz Vojvodinu, a izvire u Karpatima u Rumuniji i uliva se u Dunav kod Pančeva prethodnih dana bio je u naglom porastu. Na vodotku Tamiša kroz našu zemlju 2. maja vodostaj je prešao granicu redovne odbrane od poplava, a uz stagnaciju i tek manje opadanje u narednim danima očekuje se da se vodostaj na Tamišu zadrži iznad granice redovne odbrane od poplava još najmanje 3-4 dana.

Prema pisanju lokalnog portala Jaša Tomić, sa porastom vodostaja ove reke iz susedne Rumunije pristigla je i značajna količina svakojakog smeća, plastičnih kesa, džakova, pa čak i nadutih leševa neprepoznatljivih životinja.

Prema poslednjim informacijama, 3. maja brana u Tomaševcu je otvorena te je sav pomenuti sadržaj nastavio plutanje rekom. Za sada manje grane nesmetano prolaze ispod brane, prati se kretanje većih debala ali su najveći problem tone i tone plastičnog otpada koji pristiže nesmanjenim intenzitetom.

Prostim sledom vodotoka to znači da će otpad dospeti do Pančeva, potom se uliti u Dunav i na kraju krajeva opet se vratiti u Rumuniju.Kad se prvi put desilo 2014. godine, svi su bili iznenađeni.

Mesta koja su ugrožena zbog ogromnih količina smeća: Jaša Tomić, Boka, Sutjeska, Sečanj, Neuzina, Pančevo, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Uzdin, Idvor, Farkaždin, Sakule, Čenta, Opovo, Sefkerin, Glogonj i Jabuka.

Narednih dana stagnacija i manje opadanje vodostaja

Nivogram reka Tamiš kod Jaše Tomić - 4. maj
Nivogram reka Tamiš kod Jaše Tomić – 4. maj (Izvor: RHMZ)
Nivogram reka Tamiš kod Sečnja - 4. maj
Nivogram reka Tamiš kod Sečnja – 4. maj
(Izvor: RHMZ)

Prema prognozi hidrologa RHMZ Srbije u narednim danima na reci Tamiš očekuje se stagnacija vodostaja i manje opadanje, ali će se i u naredna 3-4 dana zadržati vodostaj iznad granice redovne odbrane od poplava.

Granica vanredne odbrane ne bi trebala biti dostignuta.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *