Visina snega jutros do 16cm, u Banatu mestimično (ledena) kiša

Tokom prethodne noći sa juga su u Vojvodinu u skladu sa očekivanjima stigle nove padavine, uglavnom u obliku snega, međutim bilo je i pojave kiše, ledene kiše, i ledenih zrnaca. Ledena kiša donela je probleme uglavnom pojedinim delovima Banata, dok je najviše snega palo u delovima Bačke.

Visina snežnog pokrivača prema merenjima u 7 časova dostizala je 16cm, koliko je izmereno u Novom Sadu. Potom sledi Sombor sa 14cm, Beograd 13cm, Sremska Mitrovica 12cm, Zrenjanin i Palić 8cm, Kikinda i Banatski Karlovac 6cm, dok prema podacima dostupnim u međunarodnoj razmeni snežnog pokrivača jutros nije bilo u Vršcu. Prema dojavama naših reportera, na području okoline Novog Sada ponegde je palo i do 20cm novog snega, odnosno više nego što je izmereno na zvaničnoj stanici Rimski Šančevi.

Nakon ledene kiše sneg pada jutros i u Zrenjaninu (Izvor: zrenjanin.rs)
Nakon ledene kiše sneg pada jutros i u Zrenjaninu (Izvor: zrenjanin.rs)

U delovima Banata i u ovim trenucima (9 časova) mestimično ima pojave kiše, koja se ponegde ledi pri tlu! Ledene kiše ima i u delovima istoka i severoistoka Bačke, dok u ostalim predelima pada isključivo sneg. Kiša, ledena kiša, ali i ledena zrnca – bili su meteorološke pojave širom Banata i tokom prethodne noći, pa zato budite na oprezu u saobraćaju i prilikom šetnje ulicama ovog dela Vojvodine.

Temperature se u 9 časova kreću između -1 i 1°C.

Postepeno povećanje pokrivača, padavine prestaju do večeras

U nastavku dana očekuje se dalje postepeno povećanje visine snežnog pokrivača, ali će biti i njegovog sleganja, obzirom da je dosta vlažan. Do završetka ovog talasa padavina trebalo bi da veći deo Vojvodine ima 10 do 20cm snežnog pokrivača, ali će neki predeli sigurno imati i manje. Prestanak padavina se očekuje tokom poslepodneva, najkasnije do večernjih časova.

Smanjena očekivanja za drugi talas padavina

Drugi talas padavina očekuje se od petka sredinom dana do subote u poslepodnevnim časovima. I prema jučerašnjoj prognozi padavine bi jako teško stizale severnije od linije Sombor – Kikinda, međutim proračuni numeričkih modela jutros su pomerili tu granicu još južnije, pa je sada vrlo upitno hoće li novog talasa padavina uopšte biti severnije od linije Novi Sad – Zrenjanin. Pratićemo situaciju i naravno na vreme vas obavestiti.

Savetujemo praćenje naše oficijalne trodnevne prognoze, kao i dopunske automatske prognoze po lokacijama.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!