Visina snega jutros do 16cm, u Banatu mestimično (ledena) kiša

Tokom prethodne noći sa juga su u Vojvodinu u skladu sa očekivanjima stigle nove padavine, uglavnom u obliku snega, međutim bilo je i pojave kiše, ledene kiše, i ledenih zrnaca. Ledena kiša donela je probleme uglavnom pojedinim delovima Banata, dok je najviše snega palo u delovima Bačke.

Visina snežnog pokrivača prema merenjima u 7 časova dostizala je 16cm, koliko je izmereno u Novom Sadu. Potom sledi Sombor sa 14cm, Beograd 13cm, Sremska Mitrovica 12cm, Zrenjanin i Palić 8cm, Kikinda i Banatski Karlovac 6cm, dok prema podacima dostupnim u međunarodnoj razmeni snežnog pokrivača jutros nije bilo u Vršcu. Prema dojavama naših reportera, na području okoline Novog Sada ponegde je palo i do 20cm novog snega, odnosno više nego što je izmereno na zvaničnoj stanici Rimski Šančevi.

Nakon ledene kiše sneg pada jutros i u Zrenjaninu (Izvor: zrenjanin.rs)
Nakon ledene kiše sneg pada jutros i u Zrenjaninu (Izvor: zrenjanin.rs)

U delovima Banata i u ovim trenucima (9 časova) mestimično ima pojave kiše, koja se ponegde ledi pri tlu! Ledene kiše ima i u delovima istoka i severoistoka Bačke, dok u ostalim predelima pada isključivo sneg. Kiša, ledena kiša, ali i ledena zrnca – bili su meteorološke pojave širom Banata i tokom prethodne noći, pa zato budite na oprezu u saobraćaju i prilikom šetnje ulicama ovog dela Vojvodine.

Temperature se u 9 časova kreću između -1 i 1°C.

Postepeno povećanje pokrivača, padavine prestaju do večeras

U nastavku dana očekuje se dalje postepeno povećanje visine snežnog pokrivača, ali će biti i njegovog sleganja, obzirom da je dosta vlažan. Do završetka ovog talasa padavina trebalo bi da veći deo Vojvodine ima 10 do 20cm snežnog pokrivača, ali će neki predeli sigurno imati i manje. Prestanak padavina se očekuje tokom poslepodneva, najkasnije do večernjih časova.

Smanjena očekivanja za drugi talas padavina

Drugi talas padavina očekuje se od petka sredinom dana do subote u poslepodnevnim časovima. I prema jučerašnjoj prognozi padavine bi jako teško stizale severnije od linije Sombor – Kikinda, međutim proračuni numeričkih modela jutros su pomerili tu granicu još južnije, pa je sada vrlo upitno hoće li novog talasa padavina uopšte biti severnije od linije Novi Sad – Zrenjanin. Pratićemo situaciju i naravno na vreme vas obavestiti.

Savetujemo praćenje naše oficijalne trodnevne prognoze, kao i dopunske automatske prognoze po lokacijama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *