NOVI SNEG: Tri dana povremenog snega, pokrivač najveći od sredine decembra

Ciklon koji je već dobro razvijen sa svojim pratećim frontalnim sistemom premeštaće se postepeno sa juga apeninskog poluostrva naredna dva dana dalje na istok i severoistok, prema Crnom Moru, gde bi trebao stići tokom subote. Ovaj ciklon uticaće na vreme u Srbiji, pa tako i Vojvodini, tokom naredna tri dana. Nekima će doneti nove zimske radosti, a možda većini nevolje, obzirom da se ponegde očekuju značajne snežne padavine (u nekim predelima biće to najveći pokrivač nakon onog sredinom decembra), negde će isto tako biti mnogo bljuzgavice, a ponegde je noćas i potom ponovo u noći ka suboti moguća i ledena kiša!

Pozicija dubokog ciklona u četvrtak sredinom dana (GFS)
Pozicija dubokog ciklona u četvrtak sredinom dana (GFS)

Prvi talas padavina od večeras do sutra uveče

Prvi talas stiže sa juga i jugoistoka već u nastavku večeri, odnosno do severnijih krajeva Vojvodine tokom noći. Dok će te padavine u Sremu i većem delu Bačke uglavnom biti u obliku snega uz formiranje odnosno povećanje snežnog pokrivača, Banat bi zbog nešto više temperature (naročito se misli na sloj 500-1000m, a ne na prizemlje) dosta padavina mogao imati u obliku kiše, a ponegde su moguća i ledena zrnca (u slučaju da topliji sloj bude manji) ili još gore ledena kiša (kada je temperatura najniža u prizemnom sloju). U četvrtak uveče prestanak padavina.

Kada je reč o Banatu, i Beogradu, zaista će nijanse odlučivati, i u pitanju su nijanse od pola °C, odnosno da li će temperatura kroz slojeve biti pozitivna ili negativna nula – pa je tako za navedene predele najteže predvideti oblik padavina, i eventualnu akumulaciju pokrivača.

Minimalne temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 0 do 2°C. Duvaće uglavnom umeren vetar severnih smerova.

Drugi talas padavina od petka sredinom dana do subote kasno popodne

Nakon pauze sa padavinama, ali uz zadržavanje oblačnog vremena od četvrtka veče do petka sredinom dana, od petka u drugom delu dana očekuju se nove snežne padavine. Tačnije, na području Srema i Bačke je gotovo izvesno da će to ponovo biti sneg, dok u delovima Banata ponovo može biti “problema” sa temperaturom. Sa druge strane, na severu Bačke i Banata očekuje se najmanje padavina. U petak će se minimalne temperature kretati između -2 i 0°C, dok će se maksimalne dnevne kretati između -1 i 1°C. Subota bi već trebala biti ledeni dan, uz temperature konstantno ispod nule u svim krajevima.

Položaj snežnih padavina u petak uveče (GFS)
Položaj snežnih padavina u petak uveče (GFS)

Nema sumnje da će petak i subota u većem delu Vojvodine biti pravi zimski, uz u nekim krajevima najlepši ambijent nakon onog sredinom decembra kada je u većem delu Vojvodine palo više od 20cm snega, a u nekim predelima i više od 40cm.

Narednih dana ćemo koliko nam obaveze to dozvole (sve ovo radimo volonterski) pratiti situaciju na terenu i izveštavati o eventualnim promenama u prognostičkom materijalu, zato pratite portal i naše stranice na društvenim mrežama. Preporučujemo vam i da pratite sledeće stranice portala: RADARSKE SLIKE (praćenje padavina), SATELITSKE SLIKE (praćenje oblačnosti), TRODNEVNU PROGNOZU ZA VOJVODINU i BEOGRAD.

Očekivana visina pokrivača po prestanku padavina

Prema poslednjim zvaničnim merenjima (RHMZ Srbije) visine snega u 19h na području Vojvodine kreću se od 4cm u Sremskoj Mitrovici do 12cm u Somboru. Jedina zvanična merna lokacija na kojoj nema snega, jeste Vršac.

Imaju u vidu da će po grubim procenama do subote uveče pasti 10 do 20cm novog snega u proseku, dolazimo do grube procene da će se ukupna visina snežnog pokrivača kretati uglavnom između 10 i 30cm. Najmanje snega moglo bi biti na severu Vojvodine (najmanje padavina), ali i u pojedinim delovima Banata, uglavnom bliže granici sa Rumunijom (zbog već pomenutog profila temperature).

Očekivana visina snežnog pokrivača u nedelju ujutru (ARW)
Očekivana visina snežnog pokrivača u nedelju ujutru (ARW)

Naš model visoke rezolucije WRF-ARW daje jedan od najtoplijih scenarija, obzirom da kao model visoke rezolucije favorizuje fenski efekat severoistočnog vetra narednih dana, pa su shodno tome temperature u Banatu prema njemu najviše. Kao što se može videti na iznad prikazanoj projekciji, zapadna Bačka, veći deo Srema, područje Beograda, i svakako Fruška Gora – najbolje bi profitirali od predstojeće snežne epizode.

U nedelju umeren i jak mraz

Prestanak padavina očekuje se u subotu u drugom delu dana. Uveče i tokom noći očekuje se delimično razvedravanje, na tlu će biti snega, pa se tako u nedelju ujutru očekuje pojava umerenog i jakog mraza. Temperature će se kretati uglavnom između -10 i -5°C.

U nedelju bi se jutarnje temperature mogle spustiti i do -10°C (GFS)
U nedelju bi se jutarnje temperature mogle spustiti i do -10°C (GFS)

Dnevne temperature uglavnom će se kretati oko 0°C, ali o tome ćemo vas ponovo izvestiti u narednim danima, jer su promene vrlo moguće.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *