Vetar sutra prestaje, uz mestimičnu kišu i osveženje, potom do kraja sedmice uglavnom stabilno i iznadprosečno toplo

U nastavku večeri i tokom predstojeće noći duvaće umeren do jak, a na udare i olujni vetar južnog i jugoistočnog smera. Dobra vest je da se sutra već u prvom delu dana očekuje njegovo slabljenje, i da će vetar biti na „pauzi“ do četvrtka. Sutra nas sa prolaskom oslabljenog hladnog fronta očekuje i mestimična kiša ujutru i pre podne, a nije isključena ni pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom – iako je sam kraj oktobra. Potom od srede pa do kraja sedmice treba očekivati stabilno vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, i sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti za kraj oktobra, odnosno početak novembra. Tokom celog perioda dnevne temperature će biti iznad 20°C.

Kao što smo već i pomenuli, tokom predstojeće noći i jutra duvaće pojačan južni i jugoistočni vetar, koji bi često mogao imati udare olujne jačine. Prema proračunima našeg numeričkog modela visoke rezolucije, to će biti najjači udari vetra koji su zabeleženi u prethodnih nekoliko dana od kada se svakodnevno susrećemo sa pojačanim vetrom južnih smerova.

Dobro veče 🙂 Večeras, kao i svih ovih dana, duva pojačan vetar južnih smerova. Večeras je to konkretno južni i…

Publiée par VojvodinaMeteo sur Lundi 29 octobre 2018

Tokom jutra i prepodnevnih časova u utorak uz prolazak oslabljenog hladnog fronta u većini predela Vojvodine treba očekivati pojavu kiše, a mestimično je čak moguća pojava lokalnih pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. Uglavnom se ne očekuju značajnije padavine, reč je o količini padavina ≤ 5mm, a izuzeci će biti predeli gde bude pljuska.

Frontalna padavinska oblačnost u utorak pre podne (ARW)
Frontalna padavinska oblačnost u utorak pre podne (ARW)

Već tokom sutrašnjeg poslepodneva i večeri očekuje se delimično razvedravanje, pa će ponegde biti zabeleženi i intervali sunčanog vremena u drugom delu dana. Uslediće i manji pad temperatura, pa će nakon vrlo toplog jutra dan biti ipak nešto svežiji u odnosu na vikend i ponedeljak. Jutarnje temeprature kretaće se između visokih 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 20 do 23°C.

Od srede do kraja sedmice uglavnom stabilno, od četvrtka postepeno toplije

U sredu treba očekivati pretežno sunčano i iznadprosečno toplo vreme, ali će očekivane temperature biti primerenije dobu godine u odnosu na nastavak sedmice. Dok će se jutarnje temeprature kretati između 7 i 10°C, maksimalne dnevne neće prelaziti 23°C. Četvrtak i petak obeležiće promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena, a biće i toplije, pa će se jutarnje temperature kretati oko i malo iznad 10°C, a dnevne bi mogle dostizati i 25 stepeni Celzijusa, pogotovo u petak. Treba istaći da se u ova dva dana očekuje ponovno inteziviranje košave, tako da će tokom četvrtka i petka duvati uglavnom umeren jugoistočni vetar, a u Banatu na udare i jak.

Sinoptička situacija u subotu 3. nov (GFS)
Sinoptička situacija u subotu 3. nov (GFS)

U danima vikenda očekuje se uticaj anticiklonarnog polja čiji će se centar izmeštati iz središnje Evrope prema istoku starog kontinenta. Nakon nešto više oblaka koje treba očekivati u petak, u danima vikenda treba očekivati znatno više sunca, uz dnevne temperature nekoliko stepeni iznad 20°C.

Meteogram za Novi Sad - 10 dana (ECMWF)
Meteogram za Novi Sad – 10 dana (ECMWF)

Kao što se može zapaziti na iznad priloženom meteogramu naše desetodnevne prognoze za Novi Sad (bazirana na ECMWF numeričkom modelu), u narednom periodu treba očekivati period stabilnog vremena, što ne znači da neće biti oblaka, a često ćemo se družiti i sa jugoistočnim vetrom. Temperature će konstantno biti iznad normale, ali bi tokom sledeće sedmice ipak bile primerenije dobu godine.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!