Večeras ređa pojava pljuskova i grmljavine, košava sutra još jača, neuobičajeno toplo

Sa prilivom toplijeg i nešto vlažnijeg vazduha sa juga, atmosfera će se iznad Vojvodine u narednim časovima blago destabilizovati, što će doneti mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine tokom večernjih časova. Atmosfera će u poslepodnevnim i večernjim satima biti blago nestabilna i tokom naredna dva dana, a košava će duvati do ponedeljka poslepodne i biće najjača u nedelju. Biće veoma toplo, uz temperature znatno iznad proseka za kraj aprila.

Sinoptička situacija u nedelju 29. aprila (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju 29. aprila (GFS) – izražen gradijent pritiska na našem području uslovljava košavu

U narednim danima uticaj anticiklona na vreme u našem regionu će postepeno slabiti, dok će uticaj ciklona sa zapada Evrope postepeno jačati. Iznad našeg područja narednih dana južno i jugozapadno visinsko strujanje.

VEČERAS:

Tokom večeri na području Vojvodine očekuje se malo do umereno oblačno i većinom suvo vreme. Međutim, uz nestabilnu atmosferu, postojaće manja mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, uglavnom na zapadu i severu pokrajine. Znatno manja šansa za lokalne pljuskove i grmljavinu važi za Banat, i to zbog pojačane košave, koja ne ide u prilog olujnim oblacima. Zapravo, i u ostatku Vojvodine u većini predela treba očekivati da se zadrži suvo vreme.

Tokom večeri nastaviće da duva umeren, na udare povremeno i jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata povremeno sa udarima olujne jačine do 20m/s (72km/h).

NEDELJA:

Drugog dana vikenda preovladavaće pretežno sunčano i stabilno vreme. Biće veoma toplo za ovo doba godine, a duvaće pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine, naročito poslepodne i uveče.

Jaki i olujni udari košave u nedelju uveče (ARW)
Jaki i olujni udari košave u nedelju uveče (ARW)

Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do čak 30°C.

PONEDELJAK:

U noći ka ponedeljku i u ponedeljak ujutru ponovo će postojati manja šansa da uz lokalni razvoj oblaka bude sporadične pojave pljuskova i grmljavine – međutim kao i večeras (subota) u većini krajeva ostće suvo. Zatim će u nastavku dana biti malo do umereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Kasno poslepodne i uveče uz novi dotok vlažnije vazdušne mase, jačanjem uticaja ciklona iznad zapadne Evrope na vreme kod nas, postojaće ponovo uslovi za lokalne pljuskove i grmljavinu. U ponedeljak će tokom većeg dela dana duvati i dalje jugoistočni vetar, uglavnom umeren, do večeri se očekuje njegov prestanak.

Minimalne temperature u ponedeljak kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *