Uz zahlađenje stižu prvi mrazevi, u planinskim predelima regiona sneg

Danas je u Vojvodini preovladavalo oblačno i tmurno vreme, povremeno sa kišom, posebno u drugom delu dana. Usledio je i pad temperatura, pa se živa u termometrima kreće između 4 i 5°C, prilično ujednačene vrednosti. Sutra će iznad Vojvodine biti još nešto više oblaka, a u nedelju će nakon jutarnje magle biti dužih sunčanih intervala. Narednih dana očekuju se jutarnji mrazevi, u Vojvodini uglavnom slabog intenziteta, do -3°C u nedelju i ponedeljak.

U subotu će na području Vojvodine preovladavati promenljivo oblačno, suvo, i prohladno vreme. Duvaće umeren severni i severoistočni vetar koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 2°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C.

Drugog dana vikenda u jutarnjim časovima očekuje se pojava magle, koja se u većem delu pokrajine može zadržati i tokom prepodnevnih časova. U nastavku dana očekuju se duži sunčani intervali. Biće prohladno, uz slab jugoistočni vetar.

Jutarnji minusi u nedelju (WRF)

Minimalne temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 4 do 7°C. Niže dnevne temperature očekuju se, logično, u mestima sa dužim zadržavanjem magle.

Sredinom oktobra imali smo pojavu sasvim slabog, sporadičnog mraza, uz minimalne temperature do -1°C, a ovog puta će to biti nešto izraženije.

Noćas i sutra malo snega u planinama regiona

Večeras, tokom predstojeće noći i u subotu doći će do formiranja snežnog pokrivača u većini planinskih predela regiona, pa tako i u Srbiji. Snežna granica spustiće se na oko 500mnv, što znači da će sneg videti i najniže planine, a čak i pojedini brdski predeli.

U srpskim planinama uglavnom će se formirati snežni pokrivač visine do 5cm, a samo ponegde i malo više. U regionu, najbolje će proći planinski predeli Bosne i Hercegovine, gde će se akumulirati lokalno i do 15cm snežnog pokrivača.

Snežni pokrivač u subotu uveče (WRF)

Uglavnom suvo, ali prohladno vreme do kraja novembra

Tokom naredne sedmice, odnosno sve do kraja novembra, očekuje se uglavnom suvo vreme i bez padavina. Naše područje tokom najvećeg dela prognoznog perioda biće uglavnom pod dejstvom anticiklona, polja povišenog vazdušnog pritiska, što će doduše u zavisnosti od njegovog tačnog pozicioniranja značiti i čestu pojavu magle i niske oblačnosti, obzirom da smo u jesenjem (skoro zimskom) delu godine.

Tako će većinu dana naredne nedelje obeležiti promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali uz čestu pojavu jutarnje magle, koja će se u nekim predelima zadržati i tokom prepodneva.

Desetodnevna prognoza za Novi Sad (ECMWF)

Minimalne temperature će se u većini dana kretati od -3°C do 1°C, a maksimalne dnevne od 5 do 8°C. Više detalja u nedelju ili ponedeljak!
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.