Usled guste magle avioni “Air Serbia” kružili nebom iznad Srema, na kraju uspešno sleteli

Dva aviona “Er Srbije” koja su danas zbog guste magle kružila nebom, na letu iz Beča i Zabreba, sletela su na beogradski aerodrom, sa više od jednog sata zakašnjenja, rečeno je “Tanjugu” na aerodromu “Nikola Tesla.

Beogradski aerodrom je neprekidno otvoren za avio-saobraćaj, jer raspolaže kategorijom III-B, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.

To znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

Od jutros je zabeleženo kašnjenje pet od ukupno 101 leta, koliko ih je za danas predviđeno.

Let avio-kompanije “Transavia” iz Amsterdama za Beograd preusmeren je u Sofiju, dok je povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt otkazan.

Aerodrom navodi da odluka o tome da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, zavisi od nekoliko činilaca, kao što su opremljenost aviona, obuke i dozvole pilota za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura avio-kompanija i na kraju, od odluke pilota da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd ili preusmeriti let na najbliži aerodrom.

Mediji su preneli da su avioni kružili nad aerodromom čekajući da se magla raziđe kako bi mogli da slete, kao i da su dva aviona kompanije “Er Srbija” kružila iznad Srema.

Takođe, magla pravi problem manjim letelicama, koje nemaju opremu koja je predviđena za letenje u ovakvim vremenskim uslovima.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 544

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *