Usled guste magle avioni „Air Serbia“ kružili nebom iznad Srema, na kraju uspešno sleteli

Dva aviona „Er Srbije“ koja su danas zbog guste magle kružila nebom, na letu iz Beča i Zabreba, sletela su na beogradski aerodrom, sa više od jednog sata zakašnjenja, rečeno je „Tanjugu“ na aerodromu „Nikola Tesla.

Beogradski aerodrom je neprekidno otvoren za avio-saobraćaj, jer raspolaže kategorijom III-B, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.

To znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

Od jutros je zabeleženo kašnjenje pet od ukupno 101 leta, koliko ih je za danas predviđeno.

Let avio-kompanije „Transavia“ iz Amsterdama za Beograd preusmeren je u Sofiju, dok je povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt otkazan.

Aerodrom navodi da odluka o tome da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, zavisi od nekoliko činilaca, kao što su opremljenost aviona, obuke i dozvole pilota za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura avio-kompanija i na kraju, od odluke pilota da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd ili preusmeriti let na najbliži aerodrom.

Mediji su preneli da su avioni kružili nad aerodromom čekajući da se magla raziđe kako bi mogli da slete, kao i da su dva aviona kompanije „Er Srbija“ kružila iznad Srema.

Takođe, magla pravi problem manjim letelicama, koje nemaju opremu koja je predviđena za letenje u ovakvim vremenskim uslovima.

Izvori RTS

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!