Udari vetra na jugu Banata preko 100km/h, vetar tokom noći u slabljenju

Od ponoći do 18 časova danas u većem delu Vojvodine akumuliralo se od 2 do 11l/m² vodenog taloga, dok još od ranog jutra duva umeren do jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine, a na jugu Banata gotovo sa orkanskim udarima. Više informacija o padavinama oko 20 časova, kada ćemo tu informaciju dodati u članak.

U Zrenjaninu stradali kišobrani zbog košave
U Zrenjaninu stradali kišobrani zbog košave
Jak vetar i boje jeseni - 20. novembar
Jak vetar i boje jeseni – 20. novembar (Foto: Daliborka Popov)
Vetar povija Trsku - 20. novembar
Vetar povija Trsku – 20. novembar (Foto: Daliborka Popov)

Ovo su informacije o udarima vetra prikupljene do 18 časova, a računa se da su ovo ujedno i najjači udari jugoistočnog vetra zabeleženi danas, obzirom da je vetar već u postepljenom slabljenju i nastaviće da slabi tokom noći:

GradNajjači udar vetra (m/s)Najjači udar vetra (km/h)Udari vetra po Boforovoj skali
Palić / Subotica12436 (žestok vetar)
Sombor12436 (žestok vetar)
Kikinda12436 (žestok vetar)
Zrenjanin15546 (žestok vetar)
Novi Sad17617 (olujni vetar)
Sremska Mitrovica11405 (jak vetar)
Banatski Karlovac238310 (žestoka oluja)
Vršac3412211 (vihor)
Beograd19688 (oluja)

Vetar slabi tokom noći, JI vetar do nedelje

Slabljenje vetra očekuje se srećom već u nastavku večeri i tokom predstojeće noći. Narednih nekoliko dana i dalje ćemo se “družiti” sa jugoistočnim vetrom, prema aktuelnim očekivanjima sve do nedelje. Ipak, to će biti uglavnom slab do umeren jugoistočni vetar, znatno slabiji nego današnji. Ponovno inteziviranje košave moguće je u subotu, ali samo kratkotrajno.

Danas u proseku oko 7l kiše po m²

U protekla 24 sata na području Vojvodine prema zvaničnim merenjima na 10 meteoroloških stanica (ako računamo i Beograd čiji deo jeste geografski u Vojvodini), nakupilo se između 2 i 11l/m² vodenog taloga. Od toga je najmanje kiše palo u Vršcu, svega 2l/m², a najviše na području Beograda gde je izmereno 11l/m², a na Surčinu i 14l/m².

Padavine u poslednja 24 časa - 20. novembar do 19h
Padavine u poslednja 24 časa – 20. novembar do 19h (Izvor: Ogimet)

Na području ostatka Srbije, najviše kiše danas je palko na jugozapadu zemlje, pa su tako područje Zlatibora, Sjenica i Požege dobila značajne količine vodenog taloga između 28 i 46mm.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.