Udari vetra na jugu Banata preko 100km/h, vetar tokom noći u slabljenju

Od ponoći do 18 časova danas u većem delu Vojvodine akumuliralo se od 2 do 11l/m² vodenog taloga, dok još od ranog jutra duva umeren do jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine, a na jugu Banata gotovo sa orkanskim udarima. Više informacija o padavinama oko 20 časova, kada ćemo tu informaciju dodati u članak.

U Zrenjaninu stradali kišobrani zbog košave
U Zrenjaninu stradali kišobrani zbog košave
Jak vetar i boje jeseni - 20. novembar
Jak vetar i boje jeseni – 20. novembar (Foto: Daliborka Popov)
Vetar povija Trsku - 20. novembar
Vetar povija Trsku – 20. novembar (Foto: Daliborka Popov)

Ovo su informacije o udarima vetra prikupljene do 18 časova, a računa se da su ovo ujedno i najjači udari jugoistočnog vetra zabeleženi danas, obzirom da je vetar već u postepljenom slabljenju i nastaviće da slabi tokom noći:

GradNajjači udar vetra (m/s)Najjači udar vetra (km/h)Udari vetra po Boforovoj skali
Palić / Subotica12436 (žestok vetar)
Sombor12436 (žestok vetar)
Kikinda12436 (žestok vetar)
Zrenjanin15546 (žestok vetar)
Novi Sad17617 (olujni vetar)
Sremska Mitrovica11405 (jak vetar)
Banatski Karlovac238310 (žestoka oluja)
Vršac3412211 (vihor)
Beograd19688 (oluja)

Vetar slabi tokom noći, JI vetar do nedelje

Slabljenje vetra očekuje se srećom već u nastavku večeri i tokom predstojeće noći. Narednih nekoliko dana i dalje ćemo se “družiti” sa jugoistočnim vetrom, prema aktuelnim očekivanjima sve do nedelje. Ipak, to će biti uglavnom slab do umeren jugoistočni vetar, znatno slabiji nego današnji. Ponovno inteziviranje košave moguće je u subotu, ali samo kratkotrajno.

Danas u proseku oko 7l kiše po m²

U protekla 24 sata na području Vojvodine prema zvaničnim merenjima na 10 meteoroloških stanica (ako računamo i Beograd čiji deo jeste geografski u Vojvodini), nakupilo se između 2 i 11l/m² vodenog taloga. Od toga je najmanje kiše palo u Vršcu, svega 2l/m², a najviše na području Beograda gde je izmereno 11l/m², a na Surčinu i 14l/m².

Padavine u poslednja 24 časa - 20. novembar do 19h
Padavine u poslednja 24 časa – 20. novembar do 19h (Izvor: Ogimet)

Na području ostatka Srbije, najviše kiše danas je palko na jugozapadu zemlje, pa su tako područje Zlatibora, Sjenica i Požege dobila značajne količine vodenog taloga između 28 i 46mm.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *