U poslednjih 48 sati i do 60mm kiše u Vojvodini, sneg prekrio Zlatibor i Kopaonik

U poslednja 24 sata na području Vojvodine palo je između 20 i 39mm kiše, od toga najviše tokom prethodne noći i današnjeg jutra. U protekla dva dana, počevši od ponedeljka u 8 časova do 8 časova jutros, na području Vojvodine je ponegde palo i do 60mm vodenog taloga, kao što je to slučaj u Kikindi. Jutros su se zabelele planine zapadne, jugozapadne i centralne Srbije, pa je na Kopaoniku izmereno 8cm snega, na Zlatiboru 7cm, a u Sjenici 2cm belog pokrivača.

Padavine u proteklih 48h na području Srbije (Izvor: Ogimet)
Padavine u proteklih 48h na području Srbije – levo utorak ujutru, desno sreda ujutru (Izvor: Ogimet)

Kada govorimo o području Vojvodine i zvaničnim merenjima RHMZ (7 lokacija + aerodrom Vršac) najviše kiše sakupilo se u Kikindi, i to 58.3mm. Na Paliću se sakupilo 48.8mm, Novom Sadu 46.5mm, a u Somboru 41.4mm.

Na nevedenim mernim lokacijama ova količina predstavlja 3/4 prosečne mesečne sume koja padne u maju, a pala je za samo dva dana.

U Melencima kod Zrenjanina 30 litara za 18 sati (Foto: Dragan Ilišin)
U Melencima kod Zrenjanina 30 litara za 18 sati (Foto: Dragan Ilišin)

U većini mesta ostatka Vojvodine palo je više od 30mm kiše u prethodnih 48 sati. Kiša još uvek pada jedino na krajnjem severozapadu Vojvodine, ali uskoro se i tamo očekuje prestanak padavina.

Sigurno je da broj aktuelnih stanica na području nije dovoljan za jasnu sliku padavina, obzirom da su tokom ponedeljka one često bile i lokalnog karaktera. Zbog toga je glavni cilj VojvodinaMeteo za ovu godinu realizacija projekta osnivanja mreže automatskih meteoroloških stanica.

Jutros sneg na Zlatiboru, Kopaoniku i u Sjenici

Više predele zapadne, jugozapadne, i centralne Srbije tokom prethodne noći prekrio je snežni pokrivač visine do nekoliko centimetara. Jutros je na Kopaoniku izmereno 8cm, na Zlatiboru 7cm, a na području Sjenice 2cm snežnog pokrivača. Evo nekoliko fotografija.

Sneg na  Kopaoniku 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Sneg na Kopaoniku 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Sneg zabeleo Kopaonik - 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Sneg zabeleo Kopaonik – 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Zlatibor je takođe pod snegom jutros (Izvor: Skijališta Srbije)
Zlatibor je takođe pod snegom jutros (Izvor: Skijališta Srbije)

Prognoza za naredni period objavljena je sinoć, a u poslepodnevnim časovima biće ažurirana i naša trodnevna prognoza vremena za Vojvodinu.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!