U poslednjih 48 sati i do 60mm kiše u Vojvodini, sneg prekrio Zlatibor i Kopaonik

U poslednja 24 sata na području Vojvodine palo je između 20 i 39mm kiše, od toga najviše tokom prethodne noći i današnjeg jutra. U protekla dva dana, počevši od ponedeljka u 8 časova do 8 časova jutros, na području Vojvodine je ponegde palo i do 60mm vodenog taloga, kao što je to slučaj u Kikindi. Jutros su se zabelele planine zapadne, jugozapadne i centralne Srbije, pa je na Kopaoniku izmereno 8cm snega, na Zlatiboru 7cm, a u Sjenici 2cm belog pokrivača.

Padavine u proteklih 48h na području Srbije (Izvor: Ogimet)
Padavine u proteklih 48h na području Srbije – levo utorak ujutru, desno sreda ujutru (Izvor: Ogimet)

Kada govorimo o području Vojvodine i zvaničnim merenjima RHMZ (7 lokacija + aerodrom Vršac) najviše kiše sakupilo se u Kikindi, i to 58.3mm. Na Paliću se sakupilo 48.8mm, Novom Sadu 46.5mm, a u Somboru 41.4mm.

Na nevedenim mernim lokacijama ova količina predstavlja 3/4 prosečne mesečne sume koja padne u maju, a pala je za samo dva dana.

U Melencima kod Zrenjanina 30 litara za 18 sati (Foto: Dragan Ilišin)
U Melencima kod Zrenjanina 30 litara za 18 sati (Foto: Dragan Ilišin)

U većini mesta ostatka Vojvodine palo je više od 30mm kiše u prethodnih 48 sati. Kiša još uvek pada jedino na krajnjem severozapadu Vojvodine, ali uskoro se i tamo očekuje prestanak padavina.

Sigurno je da broj aktuelnih stanica na području nije dovoljan za jasnu sliku padavina, obzirom da su tokom ponedeljka one često bile i lokalnog karaktera. Zbog toga je glavni cilj VojvodinaMeteo za ovu godinu realizacija projekta osnivanja mreže automatskih meteoroloških stanica.

Jutros sneg na Zlatiboru, Kopaoniku i u Sjenici

Više predele zapadne, jugozapadne, i centralne Srbije tokom prethodne noći prekrio je snežni pokrivač visine do nekoliko centimetara. Jutros je na Kopaoniku izmereno 8cm, na Zlatiboru 7cm, a na području Sjenice 2cm snežnog pokrivača. Evo nekoliko fotografija.

Sneg na  Kopaoniku 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Sneg na Kopaoniku 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Sneg zabeleo Kopaonik - 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Sneg zabeleo Kopaonik – 15. maj (Izvor: Skijališta Srbije)
Zlatibor je takođe pod snegom jutros (Izvor: Skijališta Srbije)
Zlatibor je takođe pod snegom jutros (Izvor: Skijališta Srbije)

Prognoza za naredni period objavljena je sinoć, a u poslepodnevnim časovima biće ažurirana i naša trodnevna prognoza vremena za Vojvodinu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *