Noćas novi talas jačih padavina u Vojvodini, nema mesta panici, od četvrtka toplije

Nakon poslepodnevnog slabljenja i prestanka padavina na području Vojvodine, u ovim trenucima nove jače padavine već se nalaze na jugu pokrajne. U nastavku večeri i tokom noći, novi talas jačih padavina proširiće se i na ostatak pokrajne, ali mesta za brigu nema. Od četvrtka sledi i delimično razvedravanje, uz smenu oblačnih i sunčanih intervala sve do kraja sedmice. Nakon hladnije srede, od četvrtka će uslediti i porast temperatura, pa će tako živa u termometrima već od petka ponegde prelaziti 20°C, a za vikend ponegde dostizati i 25°C.

Radarska animacija kretanja padavinske oblačnosti (Izvor: RHMZ)
Radarska animacija kretanja padavinske oblačnosti (Izvor: RHMZ)

Novi talas jačih padavina već stiže u Vojvodinu, a tokom noći, jutra, i sutra u prepodnevnim časovima treba očekivati još 10 do 20mm vodenog taloga u proseku, a lokalno bi moglo pasti i do 30mm. Tako će ukupna količina padavina od ovog ciklona u nekim delovima Vojvodine preći 60mm.

Prestanak padavina očekuje se tokom prepodnevnih časova u sredu, dok će u nastavku dana biti pretežno do potpuno oblačno i suvo vreme. Još u sredu će biti hladno, uz temperature ispod proseka, u najtoplijem delu dana između 11 i 14°C.

Hidrološka situacija za sada stabilna, Sava u većem porastu

Vodostaji na vojvođanskim rekama uglavnom su u stagnaciji i manjem porastu, a jedino je reka Tisa u blagom opadanju.

Narednih dana očekuje se umeren do veći porast vodostaja na gotovo svim rekama, osim na Tisi gde će vodostaj biti u stagnaciji i manjem opadanju.

Najveći porast vodostaja treba očekivati na banatskim vodotocima, i svakako na reci Savi u koju će se slivati sva ona ogromna količina vode iz reka na području BiH. Već koliko sutra treba očekivati da vodostaj na Savi pređe granicu redovne odbrane od poplava kod Šapca, a kod Sremske Mitrovice u četvrtak 16. maja.

Prognoza vodostaja za Savu kod Šapca (RHMZ) - redovna odbrana 400cm, vanredna 500cm
Prognoza vodostaja za Savu kod Šapca (RHMZ) – redovna odbrana 400cm, vanredna 500cm

U petak 17. maja, vrlo je moguće da na Savi kod Šapca bude prevaziđena granica vanredne odbrane od poplava, pa bi tako Šabac mogao biti posebno ugrožen.

U četvrtak delimično razvedravanje uz porast temperatura

U četvrtak treba očekivati delimično razvedravanje, što znači da će se iznad našeg područja zadržati još uvek znatna količina oblačnosti, ali će za razliku od utorka i srede biti i kraćih sunčanih perioda. Minimalne temperature kretaće se između 6 i 9°C, a maksimalne dnevne od 17 do 20°C.

Nešto više sunčanih intervala može se očekivati u petak, međutim i tokom petka će na nebu iznad Vojvodine biti dosta oblaka. Tokom ova dva dana zadržaće se uglavnom suvo vreme, međutim ne treba isključiti mogućnost poslepodnevnih kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, posebno u petak. U petak će se dnevne temperature kretati između 19 i 21°C.

Dnevne temperature u petak 17. maja (GFS)
Dnevne temperature u petak 17. maja (GFS)

U danima vikenda nastavak promenljivog vremena, uz dosta sunčanih intervala, i uslove za ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, više drugog dana vikenda.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *