U petak i subotu nestabilno sa povremenom kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom

Naredna dva dana obeležiće promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, a biće i lokalne pojave pljuskova sa grmljavinom, naročito u subotu. Bićemo pod uticajem dubokok i snažnog ciklona, čiji bi centar u subotu u drugom delu dana prešao i preko Srbije, možda čak i preko juga pokrajine. U subotu tokom dana do Vojvodine stiže i osetno hladniji vazduh, pa se očekuju i veće temperaturne razlike tokom dana, jug će biti osetno topliji od severa.

Sinoptička situacija u subotu (GFS)
Sinoptička situacija u subotu (GFS) – cemtar ciklona prelazi preko Srbije

U petak u prvom delu dana kiša, poslepodne lokalni pljuskovi, ponegde grmljavina

U drugom delu noći, sutra ujutru i pre podne preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme i u većem delu Vojvodine povremeno sa kišom. Sredinom dana očekuje se delimično razvedravanje, pa će se poslepodne smenjivati intervali oblačnog i ređe sunčanog vremena, a uz nestabilnu atmosferu biće uslova za pojavu pljuskova, koji će ponegde biti praćeni grmljavinom. Uveče i u prvom delu noći ka suboti biće suvo,

Tokom većeg dela dana duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, kasno poslepodne u okretanju na zapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 9°C, a maksimalne dnevne od 13 do 17°C.

U subotu povremena kiša, kasno popodne i uveče ponegde pljuskovi i grmljavina

Subotu će obeležiti vrlo dinamične vremenske prilike. Već od ranog jutra očekuje se kiša u većem delu pokrajine, a moguće su i obilnije padavine, ponegde bi za 12 sati moglo pasti više od 20mm vodenog taloga. U kasnijim poslepodnevnim i večernjim satima kada centar ciklona bude prelazio preko naših krajeva, ponegde je moguća pojava pljuskova sa grmljavinom. Čak ponegde ne treba isključiti pojavu vremenskih nepogoda sa jakim pljuskom i pojavom grada, međutim još uvek treba sačekati sa takvom najavom.

Capeshear u subotu poslepodne (ARW)
Capeshear u subotu poslepodne (ARW)
Temperatura na 2m poslepodne u subotu (ARW)
Temperatura na 2m poslepodne u subotu (ARW)

Veća šansa za pojavu grmljavinskih oblaka prema večerašnjoj prognozi vazi za južne krajeve Vojvodine, i naročito Banat.

U nedelju osetno hladnije, ali suvo

Još tokom noći ka nedelji biće mestimično kiše i susnežice, dok je na severu pokrajine moguć i vlažan sneg. U nedelju tokom dana biće pretežno do potpuno oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Dok će se jutarnje temperature kretati između -2 i 1°C, maksimalne dnevne kretaće se od 2 do 4°C.

Sledeće sedmice hladno, povremeno sa snegom

Više detalja o vremenskim prilikama kako u nedelju, tako i tokom naredne sedmice donosimo u subotu, dok smo sada i sutra više posvećeni praćenju situaciju za naredna dva dana, pogotovo subotu.

Kako trenutno stoje stvari tokom većeg dela naredne sedmice biće hladno za ovo doba godine, noćne i jutarnje temperature svakodnevno će biti u minusu, dok bi dnevne često bile tek koji stepen iznad nule. Povremeno se očekuju i snežne padavine, pa bi u većem delu Vojvodine došlo do formiranja snežnog pokrivača visine i do 10cm.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *