U noći ka petku ponegde ledena kiša, sledi otopljenje i topljenje snega

Još u četvrtak u Vojvodini uz temperaturnu inverziju treba očekivati zadržavanje niske oblačnosti i magle, a sa tim zadržaće se i hladno vreme i u većem delu pokrajine trebalo bi da bude zabeležen još jedan ledeni dan (Tmax <0°C). Od petka sledi postepeno otopljenje uz kopnjenje i otapanje snežnog pokrivača, pa će u danima vikenda uz jugozapadni vetar i porast temperatura vode biti na sve strane. Međutim, pre toga, sutra uveče i u noći ka petku bi ponegde moglo biti kiše koja će se lediti pri tlu.

Četvrtak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno vreme, još uvek sa čestom pojavom magle. Za razliku od utorka i srede ponegde bi moglo biti i sunčanih intervala, a temperature će biti u blagom porastu. Nakon jutarnjih temperatura koje će se kretati između -8 i -4°C, maksimalne dnevne temperature kretaće se između -2 i 1°C. U kasnijim večernjim časovima, kao i tokom noći ka petku i u petak ujutru, mestimično se očekuje ledena kiša! Shodno tome u petak ujutru bi moglo biti klizavo uz pojavu poledice!

Po visini će doći do prodora toplijeg vazduha, ali će se hladan vazduh kao teži, uz izostanak značajnijeg prizemnog strujanja (vetra) i postojanje snežnog pokrivača na tlu zadržati u prizemnom sloju, zbog čega dolazi do ove pojave.

Šteta je što na Fruškoj Gori trenutno ne postoji automatska meteorološka stanica, jer će ova vojvođanska lepotica sutra biti najtoplija lokacija u pokrajini, iako to nije uobičajeno.

U pripremi je projekat vojvođanske mreže AMS na kojem intenzivno radimo, i ovu ideju ćemo predstaviti ako ne do kraja decembra, onda sasvim sigurno tokom januara meseca.

Opasno vreme prema ICON modelu - ledena kiša u noći ka petku
Opasno vreme prema ICON modelu – ledena kiša u noći ka petku (Izvor: wetterzentrale.de)

U petak se očekuje delimično razvedravanje, a dobra vest je i da će topliji vazduh konačno “probiti” i u prizemlju tokom dana, tako da bi led i sneg počeli da se tope. U petak će dakle preovladavati promenljivo oblačno vreme uz uglavnom kraće sunčane intervale, a samo ponegde bi još uvek moglo biti magle, naročito u jutarnjim, i zatim ponovo večernjim časovima. Jutarnje temperature kretaće se između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 1 do 4°C.

Za vikend pretežno oblačno i toplije, u nedelju do 10°C

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme, a znatno više oblaka očekuje se u subotu, kada će biti i povremene kiše, ali ne u značajnijim količinama. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar u danima vikenda, u subotu nešto jači.  Sa porastom temperatura snežni pokrivač počeće intenzivnije da se otapa, tako da u ponedeljak u većem delu Vojvodine snega više neće ni biti, osim tamo gde ga sada ima najviše (područje Zrenjanina i Novog Sada).

U subotu i nedelju ne očekuje se pojava jutarnjih mrazeva, već bi se minimalne temperature kretale između 0 i 4°C. Maksimalne dnevne temperature u subotu će se kretati između 4 i 7°C, a drugog dana vikenda od 7 do 10°C.

Povratak hladnijeg vremena moguć već sledeće sedmice

Otopljenje koje će uslediti od petka, ili možda bolje reći od subote, verovatno neće potrajati duže od 5 do 7 dana. Sredinom naredne sedmice, tačnije od srede ili četvrtka 26/27. decembra, odmah nakon Božića po Gregorijanskom kalendaru, uz građenje anticiklona na zapadu Evrope, negde oko Velike Britanije, preko Skandinavije ka našem području uputila bi se hladnija vazdušna masa.

Geopotencijal i temperatura na 500hPa u četvrtak 27. dec (GFS)
Geopotencijal i temperatura na 500hPa u četvrtak 27. dec (GFS)

Za sada još uvek nisu poznati svi detalji, kao ni intenzitet ovog hladnog prodora, ali postaje sve izvesnije da ćemo se nakon ovog osetnijeg, ali po svemu sudeći kratkotrajnog otopljenja, brzo vratiti u zimski režim – barem kada su temperature u pitanju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *