Toplo i uglavnom stabilno do nedelje, kraj sedmice donosi jače zahlađenje i kišu

I u naredna četiri dana u Vojvodini se zadržava veoma toplo vreme sa svakodnevnim maksimalnim temperaturama iznad 30°C, a najviše do 34 stepena. U nedelju, drugog dana vikenda, prema današnjim proračunima globalnih prognostičkih modela treba očekivati jaču promenu vremena uz osetniji pad temperatura za oko 10°C i pojavu pljuskova sa grmljavinom. Umesto južnih vetrova koji će duvati danima pre, u nedelju 26. avgusta duvaće severac.

Sinoptička situacija u subotu i ciklon u Đenovskom zalivu (GFS)
Sinoptička situacija u subotu i ciklon u Đenovskom zalivu (GFS)

Uticaj anticiklona koji trenutno utiče na vreme u našim krajevima prema kraju nedelje će slabiti, a sa zapada Evrope uz dotok hladnije i vlažnije vazdušne mase treba očekivati ciklogenezu i u našim krajevima. Naredne dane obeležiće uglavnom pretežno sunčano i stabilno vreme, istina uz tu i tamo po koji pljusak usled uticaja visinskog ciklona, a biće i vrlo toplo. Sve to zameniće oblaci, kiša, i pad temperature – prema današnjim proračunima najverovatnije u nedelju.

Promena u nedelju, ponedeljak najhladniji

Dok se promena vremena, tačnije prelazak hladnog fronta preko našeg područja prema današnjim proračunima očekuje u nedelju, ponedeljak 27. avgust će najverovatnije biti najhladniji dan, nakon čega će uslediti postepeno otopljenje. Sve je izvesnije da sledi 2 do 3 dana sa maksimalnim temperaturama oko 25°C ili nižim, što i jeste u okviru normale za treću dekadu avgusta, ili malo ispod.

T850hPa anomalija (GFS) - priliv hladnijeg vazduha od nedelje
T850hPa anomalija (GFS) – priliv hladnijeg vazduha od nedelje (Izvor: meteogiornale.it)

Mogućnost vremenskih nepogoda

Svakako da nagli priliv hladnijeg vazduha na zagrejano kopno u velikoj većini slučajeva znači i burne procese u atmosferi, kada se pojavljuju jaka uzlazna strujanja, što pogoduje razvoju snažnih olujnih oblaka – međutim nastanak snažne oluje zavisi od mnogo faktora.

Globalni numerički modeli još uvek značajno osciluju kada su parametri konvekcije u pitanju, pa je tako za sada još uvek teško reći hoće li pored kiše i pojačanog vetra biti i vremenskih nepogoda. Kada modeli visoke rezolucije “stupe na scenu”, odnosno počnu da pokrivaju nedelju i ponedeljak (što je u slučaju našeg WRF-ARW modela od četvrtka), sigurno ćemo znati i više detalja.

Stabilizacija verovatno brzo stiže uz otopljenje

Iako se još uvek ne zna tačan scenario ove promene koja nam sledi krajem aktuelne sedmice, može se reći da većina rešenja ukazuje na to da hladnije i nestabilno vreme neće dugo potrajati. Stabilizacija vremena i porast temperature usledili bi koliko već od utorka, što je sigurno za većinu dobra vest. Isto tako treba istaći da nakon prodora hladnije vazdušne mase, do kraja avgusta više ne bi trebalo očekivati maksimume iznad 30°C, ali će u većini dana naredne sedmice temperature biti između 26 i 29°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *