Tokom noći mestimično pala obilnija kiša koja još uvek traje

Kako je to i očekivano tokom prethodne noći mestimično je bilo obilnije kiše, naime u delovima Vojvodine palo je više od 40mm vodenog taloga, dok je u proseku palo uglavnom između 10 i 25mm. Kiša još uvek pada, uglavnom u središnjim i južnim delovima pokrajine, tako da će se ukupna količina još uvećavati.

Padavine u prethodna 24h – 1. jun do 8h

Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je u Sremskoj Mitrovici – 35.6mm, Novom Sadu – 22.1mm, Zrenjaninu – 21.7mm, i Somboru gde je palo 21mm kiše u prethodna 24 sata. Od ove ukupne količine za 24h, tokom prethodne noći najviše je kiše palo u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu gde je cela količina pala noćas, u Zrenjaninu je palo 14mm, a u Sombotu samo 3mm, što znači da je veća količina kiše pala zapravo juče.

Prema dopunskim podacima sa klimatoloških i padavinskih stanica RHMZ Srbije na području Vojvodine najviše kiše u protekla 24 sata palo je u Neuzini kod Sečnja, čak 53.0mm kiše. Potom slede Lok kod Titela sa 49.8mm, Farkaždin kod Zrenjanina sa 48.8mm, Inđija sa 47.6mm, Kovilj kod Novog Sada sa 45.7mm, dok je u drugim mestima palo ispod 30mm kiše.

Reč je o zaista obilnoj količini kiše, koja zapravo predstavlja 3/4 odnosno oko 75% mesečne normale za ceo mesec. Ta količina kiše pala je za samo 24 sata.

Kiša još uvek pada

Kiša još uvek ne prestaje u centralnim i južnim delovima Pokrajne. Suvo je jedino na severu Banata, i u većem delu Bačke. Umerene i jake kiše još uvek ima u Sremu.

Radarska slika u 9:30h (Izvor: RHMZ Srbije)
Radarska slika u 9:30h (Izvor: RHMZ Srbije)

U narednim satima u središnjim i južnim delovima Vojvodine i dalje treba očekivati povremenu kišu, obzirom da iz pravca Rumunije pristiže još kišonosnih oblaka. Očigledno je da će ukupna količina padavina ponegde premašiti i 50mm.

Prestanak padavina očekuje se u poslepodnevnim časovima. Sutra promenljivo oblačno sa periodima sunčanog vremena i uglavnom suvo, međutim poslepodne i uveče biće uslova za ređe lokalne pljuskove i grmljavinu. Nove informacije za nedelju, ponedeljak, i utorak u našoj trodnevnoj prognozi vremena za Vojvodinu, tokom poslepodnevnih časova.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!