Tokom noći mestimično pala obilnija kiša koja još uvek traje

Kako je to i očekivano tokom prethodne noći mestimično je bilo obilnije kiše, naime u delovima Vojvodine palo je više od 40mm vodenog taloga, dok je u proseku palo uglavnom između 10 i 25mm. Kiša još uvek pada, uglavnom u središnjim i južnim delovima pokrajine, tako da će se ukupna količina još uvećavati.

Padavine u prethodna 24h – 1. jun do 8h

Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je u Sremskoj Mitrovici – 35.6mm, Novom Sadu – 22.1mm, Zrenjaninu – 21.7mm, i Somboru gde je palo 21mm kiše u prethodna 24 sata. Od ove ukupne količine za 24h, tokom prethodne noći najviše je kiše palo u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu gde je cela količina pala noćas, u Zrenjaninu je palo 14mm, a u Sombotu samo 3mm, što znači da je veća količina kiše pala zapravo juče.

Prema dopunskim podacima sa klimatoloških i padavinskih stanica RHMZ Srbije na području Vojvodine najviše kiše u protekla 24 sata palo je u Neuzini kod Sečnja, čak 53.0mm kiše. Potom slede Lok kod Titela sa 49.8mm, Farkaždin kod Zrenjanina sa 48.8mm, Inđija sa 47.6mm, Kovilj kod Novog Sada sa 45.7mm, dok je u drugim mestima palo ispod 30mm kiše.

Reč je o zaista obilnoj količini kiše, koja zapravo predstavlja 3/4 odnosno oko 75% mesečne normale za ceo mesec. Ta količina kiše pala je za samo 24 sata.

Kiša još uvek pada

Kiša još uvek ne prestaje u centralnim i južnim delovima Pokrajne. Suvo je jedino na severu Banata, i u većem delu Bačke. Umerene i jake kiše još uvek ima u Sremu.

Radarska slika u 9:30h (Izvor: RHMZ Srbije)
Radarska slika u 9:30h (Izvor: RHMZ Srbije)

U narednim satima u središnjim i južnim delovima Vojvodine i dalje treba očekivati povremenu kišu, obzirom da iz pravca Rumunije pristiže još kišonosnih oblaka. Očigledno je da će ukupna količina padavina ponegde premašiti i 50mm.

Prestanak padavina očekuje se u poslepodnevnim časovima. Sutra promenljivo oblačno sa periodima sunčanog vremena i uglavnom suvo, međutim poslepodne i uveče biće uslova za ređe lokalne pljuskove i grmljavinu. Nove informacije za nedelju, ponedeljak, i utorak u našoj trodnevnoj prognozi vremena za Vojvodinu, tokom poslepodnevnih časova.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *