Promenljivo i nestabilno barem do 6. juna, od nedelje toplo i sparno

Prethodnih dana bili smo svedoci snažnih oblaka koji su ne tako malom delu Vojvodine donosili snažne oluje sa obilnim padavinama, olujnim vetrom i gradom. Priroda je lepa, ali i moćna. U četvrtak je usledila samo kratkotrajna stabilizacija. U narednom periodu nastavlja se promenljivo i nestabilno vreme, sa povremenom kišom, ali i pljuskovima praćenim grmljavinom. Počevši od drugog dana vikenda uslediće i novi porast temperatura, što će u nedelju i ponedeljak stvoriti uslove za novi jači razvoj oblaka i moguće nepogode.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2337278609887081/?type=3&theater
https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2337022276579381/?type=3&theater

Nakon snažnog nevremena koje je u noći ka utorku pogodilo delove Srema i Banata, a najviše pogodilo Bašaid kod Kikinde, u sredu 29. maja snažno nevreme pogodilo je Suboticu i okolinu, kao i zapad Srema. Dok je u okolini Subotice u centru pažnje bio grad, na zapadu Srema zabeležena je ogromna količina padavina i poplave u Gibarcu kod Šida.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/1354673088029807/

U petak i subotu povremena kiša i pljuskovi, temperature ispod normale

U petak se na području Vojvodine očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično uz kratkotrajnu kišu ili pljusak, češće u poslepodnevnim i večernjim časovima. Vetar slab do umeren, severni i severozapadni.
Minimalne temperature kretaće se od 10 do 12°C, a maksimalne dnevne od 17 do 19°C.

Dnevne temperature u petak (GFS)
Dnevne temperature u petak (GFS)

Prvog dana vikenda zadržava se umereno do potpuno oblačno vreme, u noći ka suboti uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Lokalno su moguće obilnije padavine. U subotu tokom dana moguća je samo kratkotrajna kiša ili pljusak, lokalnog karaktera. Uveče suvo. Vetar slab, promenljivog smera. Minimalne temperature kretaće se između 11 13°C, a maksimalne od 18 do 20°C.

U noći ka suboti može biti lokalno obilnije kiše (GFS)
U noći ka suboti može biti lokalno obilnije kiše (GFS)

U nedelju i ponedeljak toplije, ali uz mogućnost jačeg razvoja oblaka

U nedelju i ponedeljak uslediće porast temperatura, tako da bi se u nedelju maksimalne temperature kretale između 22 i 25°C, a u ponedeljak između 24 i 26°C. Zbog veće količine vlage u vazduhu biće sparno, pa će subjektivni osećaj biti za nekoliko stepeni viši.

Temperature u regionu u nedelju (GFS)
Temperature u regionu u nedelju (GFS)

Tokom ova dva dana zadržaće se promenljivo vreme, a uz porast temperatura treba očekivati ponovo jače lokalne nestabilnosti uz pljuskove sa grmljavinom. Postojaće i mogućnost za pojavu vremenskih nepogoda sa gradom, jakim i olujnim vetrom, i obilnim padavinama na manjem području.

U nedelju bi se atmosfera destabilizovala tek kasno poslepodne ili uveče, a u ponedeljak već u ranijim poslepodnevnim satima. Naravno, obzirom na daljinu termina moguće su promene, i zato pratite našu trodnevnu prognozu vremena za Vojvodinu koju ažuriramo svakodnevno.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *