Jako nevreme noćas pogodilo delove Srema i Banata, vetar čupao stabla i nosio crepove, padao i grad

Snažno grmljavinsko nevreme tokom prethodne noći zahvatilo je delove Srema i Banata. Oko 1:30h oblačnost je iz Mačve stigla u Srem, da bi sever Banata napustila oko 3:50h, što znači da se sve dešavalo između. Ponegde je bilo samo kratkotrajnog pljuska uz intenzivne grmljavinske procese, ali na žalost pojedini stanovnici ovih delova Vojvodine jutros sagledavaju posledice ovog nevremena. Vetar je nosio crepove, lomio grane i čupao stabla, a ima štete i od grada. Mogućnost nevremena je od strane VojvodinaMeteo najavljena, a stormchase tim predvođen Matijom Uglješinom noćas je bio na terenu.

Radarska snimacija kretanja oblaka – crvene i crne boje pokazuju jačinu (Izvor: met.hu)

Prema dojavama naših pratilaca u nekim mestima je palo više od 50mm kiše za samo pola sata, kao što je to recimo bio slučaj u Novim Karlovcima (neposredna okolina Inđije).

Izveštaji iz Banata koje su nam slali naši pratioci sugerišu uglavnom na 15 do 30mm vodenog taloga tokom prethodne noći, ali je zato bilo pojave sugradice i grada, kao i olujnog vetra. Dejstvovala je protivgradna zaštita.

Noćas je bilo izuzetno jake grmljavine (Foto: Matija Uglješin)
Noćas je bilo izuzetno jake grmljavine uz zastrašujuće prizore neba (Foto: Matija Uglješin)
Intenzivna električna pražnjenja (Video: Matija Uglješin)

Situacija na terenu se tek analizira, i još uvek nema detaljnijih podataka o šteti, ali fotografije sa terena svedoče da je šteta u pojedinim mestima na trasi ovog oblaka ogromna. Ako je suditi prema prvim informacija, najgore je prošlo selo Bašaid na severu Banata, 20-ak kilometara udaljeno od Kikinde. Noćašnje nevreme karakterisala su intenzivna električna pražnjenja, na trasi oblaka prema komentarima pratilaca čule su se prave pravcate “detonacije”.

Olujno nevreme predvodio je vrlo razvijen Arcus (shelf) cloud (Foto: Matiha Uglješin)
Olujno nevreme predvodio je vrlo razvijen Arcus (shelf) cloud (Foto: Matiha Uglješin)

Prema zvaničnim podacima koji su završili u međunarodnoj razmeni podataka, u protekla 24 sata najviše kiše palo je u Kikindi, gde je izmereno 30mm vodenog taloga, od toga 26mm od ovog oblaka. Potom sledi Novi Sad sa 19mm, dok je u Zrenjaninu palo 12mm kiše.

Iz dopunske mreže saznajemo da je u Inđiji palo 29mm kiše, u Aradcu kod Zrenjanina 30mm, u Kovilju 31mm, u Loku kod Titela čak 42mm.

Najjači udar vetra zabeležen je prethodne noći prema zvaničnim merenjima u Zrenjaninu – čak 23m/s, dok je u Kikindi najjači udar vetra dostigao 19m/s. Ovi udari vetra spadaju u kategoriju žestoke oluje koja jeste u stanju da nanese značajnu štetu drveću i objektima, odnosno 9 Bofora.

Saniraju se posledice nevremena u Zrenjaninu (Izvor: zrenjaninski.com)
Saniraju se posledice nevremena u Zrenjaninu (Izvor: zrenjaninski.com)
Oštećenja u kompaniji Fulgar (Izvor: zrenjaninski.com)
Oštećenja u kompaniji Fulgar (Izvor: zrenjaninski.com)

Nevreme je samo delom zakačilo i Zrenjanin, detalje prenosimo sa portala zrenjaninski.com

U jakom nevremenu koje je sinoć zahvatilo Zrenjanin i Elemir oštećena je krovna konstrukcija i hala kompanije „Fulgar“, koja se nalazi u industrijskoj zoni „Elemir“.
 
Direktor kompanije u Srbiji Adolfo Karlo Perosi kaže za naš portal da se hitno radi na sanaciji štete.
 
Kako saznajemo, nevreme je izazvalo oštećenja i u Aviv Parku Zrenjanin.
 
Noćašnje nevreme napravilo je najviše štete na Bagljašu, rekao je za portal zrenjaninski.com Igor Virijević, načelnik komunalne policije.
 
– U naselju iza Aviv Parka ima kuća gde su stradali crepovi. Na bulevaru ima polomljenih grana koje uklanjaju nadležne službe, a na jedan automobil pala je grana – ističe Virijević.

Sigurno je da je negde bilo i jačih udara vetra, međutim to ne možemo tvrditi dok Vojvodina ne dobije mrežu automatskih meteoroloških stanica, odnosno znatno veći broj stanica nego što ima sada.

Grane su stradale i u Zrenjaninu (Foto: Olga Stojšin)
Grane su stradale i u Zrenjaninu (Foto: Olga Stojšin)

U Bašaidu velika šteta na objektima i u poljoprivredi

Nezapamćeno nevreme protutnjalo je prethodne noći Bašaidom, a jutros se mogu videti apokaliptične scene na ulicama ovog naseljenog mesta u okolini Kikinde – navodi kikindski gradski portal Gradski.Online.

Jak i olujni vetar ne samo da je nosio crepove sa kuća, već je rušio cele krovove i starije pomoćne objekte. Pored obilne kiše, sručio se i grad, ne naročito velik, ali zbog intenziteta sasvim dovoljan da uzrokuje značajnu štetu u ataru.

Nevreme je Bašaid pogodilo oko pola tri, kada su nakon jake grmljavine usledili jak i olujni vetar, kiša i led. Ulice ovog naseljenog mestra jutros izgledaju jezivo, na sve strane mogu se videti polomljene grane, iščupana stabla, srušeni pomoćni objekti. U selu još od noćas nema ni struje, dakle već duže od 6 sati.

Najviše su zabrinuti stočari i proizvođači mleka, agregati su u pogonu kako vi se sačuvalo mleko, navodi Imre Kabok član gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj Kikinde, a prenosi portal Gradski.Online.

Grad u Bašaidu (Video: Vojislav Gavranov)
Posledice nevremena na objektu u Bašaidu (Foto: Goran Birimac)
Posledice nevremena na objektu u Bašaidu (Foto: Goran Birimac)
Velika šteta na pomoćnim objektima (Foto: Goran Birimac)
Velika šteta na pomoćnim objektima (Foto: Goran Birimac)
Crep je u Bašaidu pretrpeo veća oštećenja (Foto: Goran Birimac)
Crep je u Bašaidu pretrpeo veća oštećenja (Foto: Goran Birimac)
Vetar je kosio stabla kao od šale (Foto: Goran Birimac)
Vetar je kosio stabla kao od šale (Foto: Goran Birimac)
Posledice nevremena u Bašaidu (Foto: Goran Birimac)
Posledice nevremena u Bašaidu (Foto: Goran Birimac)

Nestabilno i promenljivo vreme zadržava se još danas i sutra, kada će ponovo biti za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Ipak, ovako snažno nevreme koje je noćas zadesilo delove Srema i Banata ne treba očekivati, ali ipak najnovije informacije pratite na stranici naše trodnevne prognoze vremena za Vojvodinu.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2335327586748850/?type=3&theater
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *