Temperature danas i do 31°C, a evo prvih naznaka kakvo vreme treba očekivati za prvi maj

Maksimalne temperature na području Vojvodine danas su se kretale između 28.6°C u Vršcu i 30.7°C koliko je izmereno u Somboru i u Sremskoj Mitrovici. Kao što smo to već najavili narednih dana biće znatno hladnije, uz povremenu kišu i pljuskove praćene grmljavinom, koji se mogu ponegde očekivati već u nastavku večeri i noći. Večeras donosimo i prve naznake o vremenskim prilikama za prvomajske praznike.

Valjevo danas najtoplije sa letnjih 32°C

Ako u obzir uzmemo i ostatak Srbije, danas je najviša maksimalna temperatura zabeležena u Valjevu, gde je maksimalni termometar zabeležio za april previsokih 31.7°C. Međutim, da živa u termometrima ugrozi trideseti podeok Celzijusove skale u aprilu nije retkost, u proteklih 10-ak godina visoke temperature od oko 30°C beležene su 2013, 2016, i prethodne 2018. godine.

Maksimalne temperature u Srbiji - 26. april (Izvor: Ogimet)
Maksimalne temperature u Srbiji – 26. april (Izvor: Ogimet)

Ulazimo u period promenljivog i svežijeg vremena

Tokom narednih 3 do 5 dana kako u regionu, tako i u Vojvodini, očekuje se promenljivo vreme sa dosta oblaka i temperaturama koje su u skladu sa kalendarom, odnosno u nekim danima čak i malo ispod proseka. U narednom periodu naše područje biće pod čestim uticajem visinskih ciklona, sa kojima numerički modeli još uvek imaju određenih problema u determinisanju njihovih putanja i snage.

Jasno je da će biti uslova za česte padavine u obliku kiše, pljuskova i grmljavine. Međutim, kada tačno, i u kojoj količini, još uvek je teško govoriti. Do kraja aprila dnevne temperature neće prelaziti 20°C.

Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u subotu u svim krajevima (ARW)
Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u subotu u svim krajevima (ARW) – KLIK za animaciju!

Prve naznake za prvomajske praznike sugerišu promenljivo i svežije vreme

U utorak 30. aprila, očekuje se dosta oblaka, a dnevne temperature kretale bi se oko 15°C. Biće celodnevnih uslova za kišu i pljuskove, a lokalno bi mogla pasti i veća količina kiše (kako u Vojvodini, tako i u ostatku Srbije). Jasno je da će barem na osnovu večerašnjih proračuna dan pred prvi maj uslovi za boravak u prirodi biti (veoma) loši.

Sinoptička situacija u Evropi u utorak (GFS)
Sinoptička situacija u Evropi u utorak (GFS)

Sreda 1. maj, za sada deluje kao dan koji je “na granici” uz prisutan trend postepenog poboljšanja vremena. Ipak, daleko će to biti od idealnog za boravak u prirodi. Naime, treba očekivati umereno do potpuno oblačno vreme, uglavnom bez padavina, ali nije isključeno da ponegde bude poslepodnevnog pljuska. Jutarnje temperature malo ispod 10°C, a maksimalne dnevne kretale bi se između 16 i 19°C. Duvao bi umeren severni i severozapadni vetar.

Drugog prazničnog dana, u četvrtak 2. maja, preovladavalo bi promenljivo oblačno vreme, bez padavina, a uz dalji manji porast temperatura dnevne temperature bi se kretale oko 20°C i malo iznad 20°C posle dužeg niza hladnijih dana.

Ovo su tek prve naznake vremenskih prilika za prvomajske praznike i ne predstavljaju našu konačnu prognozu. Konačnu prognozu povodom prvomajskih praznika, i to najverovatnije za teritoriju cele Srbije, objavićemo u ponedeljak 29. aprila.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *