U petak i do 30°C, u subotu zahlađenje sa kišom i grmljavinom

Maksimalne dnevne temperature danas su se kretale između 23 i 28°C na području cele Srbije (ako izuzmemo planine), odnosno između 26 i 28°C na području Vojvodine. U petak će biti još toplije, uz maksimalne temperature i do 30°C. Promena vremena uz pad temperatura, kišu, i lokalne pljuskove sa grmljavinom stiže u subotu, a ređe predfrontalne nestabilnosti očekuju se u Vojvodini već u petak uveče. Prvog dana pravoslavnog Uskrsa, u nedelju, biće promenljivo oblačno, svežije, i uglavnom suvo.

U petak će tokom većeg dela dana preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Biće veoma toplo, uz temperature znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Minimalne temperature kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne od 28 do 30°C. U petak će duvati uglavnom umeren južni i jugoistočni vetar, a jedino na jugu Banata na udare povremeno jak.

Očekivane maksimalne temperature u petak (ARW)
Očekivane maksimalne temperature u petak (ARW)

U večernjim časovima atmosfera će se usled približavanja hladnog fronta destabilizovati, pa će biti uslova za ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine, a sa većom verovatnoćom na zapadu i severu pokrajine.

Modeli visoke rezolucije vide mogućnost predfrontalnih nestabilnosti (ARW)
Modeli visoke rezolucije vide mogućnost predfrontalnih nestabilnosti (ARW)

Zahlađenje sa kišom već u subotu

Već tokom noći, jutra, i prepodneva u subotu očekuje se pretežno do potpuno oblačno vreme sa mestimičnom kišom, i lokalnom pojavom pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine. Na nivou cele Srbije, češću pojavu pljuskova sa grmljavinom uz čak određenu mogućnost za pojavu vremenskih nepogoda, imaće centralni, južni i istočni predeli zemlje. Tamo se “akcija” očekuje u povoljnijem delu dana za razvoj konvektivne oblačnosti, sredinom dana i popodne.

U delovima zemlje u subotu jak razvoj konvektivne oblačnosti (ARW)
U delovima zemlje u subotu jak razvoj konvektivne oblačnosti (ARW)

Jutarnje temperature kretaće se u subotu od 12 do 14°C, a maksimalne dnevne od 16 do 18°C. U subotu će duvati uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar.

Prvog dana Uskrsa promenljivo i većinom suvo

U nedelju, prvog dana pravoslavnog Uskrsa, očekuje se promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena. Uz umeren razvoj dnevne oblačnosti ponegde je moguća pojava kratkotrajne kiše ili pljuska, ali u većini mesta ipak će se zadržati suvo vreme.

Dok će jutro biti svežije u odnosu na prethodna uz minimalne temperature između 7 i 10°C, danju će biti malo toplije u odnosu na subotu uz dnevne temperature između 19 i 21°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *