U petak i do 30°C, u subotu zahlađenje sa kišom i grmljavinom

Maksimalne dnevne temperature danas su se kretale između 23 i 28°C na području cele Srbije (ako izuzmemo planine), odnosno između 26 i 28°C na području Vojvodine. U petak će biti još toplije, uz maksimalne temperature i do 30°C. Promena vremena uz pad temperatura, kišu, i lokalne pljuskove sa grmljavinom stiže u subotu, a ređe predfrontalne nestabilnosti očekuju se u Vojvodini već u petak uveče. Prvog dana pravoslavnog Uskrsa, u nedelju, biće promenljivo oblačno, svežije, i uglavnom suvo.

U petak će tokom većeg dela dana preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Biće veoma toplo, uz temperature znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Minimalne temperature kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne od 28 do 30°C. U petak će duvati uglavnom umeren južni i jugoistočni vetar, a jedino na jugu Banata na udare povremeno jak.

Očekivane maksimalne temperature u petak (ARW)
Očekivane maksimalne temperature u petak (ARW)

U večernjim časovima atmosfera će se usled približavanja hladnog fronta destabilizovati, pa će biti uslova za ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine, a sa većom verovatnoćom na zapadu i severu pokrajine.

Modeli visoke rezolucije vide mogućnost predfrontalnih nestabilnosti (ARW)
Modeli visoke rezolucije vide mogućnost predfrontalnih nestabilnosti (ARW)

Zahlađenje sa kišom već u subotu

Već tokom noći, jutra, i prepodneva u subotu očekuje se pretežno do potpuno oblačno vreme sa mestimičnom kišom, i lokalnom pojavom pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine. Na nivou cele Srbije, češću pojavu pljuskova sa grmljavinom uz čak određenu mogućnost za pojavu vremenskih nepogoda, imaće centralni, južni i istočni predeli zemlje. Tamo se „akcija“ očekuje u povoljnijem delu dana za razvoj konvektivne oblačnosti, sredinom dana i popodne.

U delovima zemlje u subotu jak razvoj konvektivne oblačnosti (ARW)
U delovima zemlje u subotu jak razvoj konvektivne oblačnosti (ARW)

Jutarnje temperature kretaće se u subotu od 12 do 14°C, a maksimalne dnevne od 16 do 18°C. U subotu će duvati uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar.

Prvog dana Uskrsa promenljivo i većinom suvo

U nedelju, prvog dana pravoslavnog Uskrsa, očekuje se promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena. Uz umeren razvoj dnevne oblačnosti ponegde je moguća pojava kratkotrajne kiše ili pljuska, ali u većini mesta ipak će se zadržati suvo vreme.

Dok će jutro biti svežije u odnosu na prethodna uz minimalne temperature između 7 i 10°C, danju će biti malo toplije u odnosu na subotu uz dnevne temperature između 19 i 21°C.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!