Sutra prljava kiša uz olujnu košavu, pojačan vetar do subote, ali uz letnje temperature

Već tokom noći očekuje nas promena vremena uz jače naoblačenje, dok će tokom jutra i pre podne ponegde biti i slabe “prljave” kiše. Velika koncentracija peska iz Sahare u atmosferi biće uzročnik ove pojave, pa će tako narednih dana pranje automobila bizi pomalo uzaludno. Tokom večeri i sutrašnjeg dana duvaće jak jugoistočni vetar, u Banatu sa olujnim udarima. Nakon kratkotrajnog zahlađenja u utorak, od srede će usledeti nagli porast temperatura, u petak i do 29°C.

Kao posledica peska iz Sahare padaće prljava kiša

Tokom noći, jutra, i sutra pre podne očekuje se mestimična pojava prljave kiše. Obzirom da je reč o toplom frontu, ne treba očekivati značajnije količine padavina, ali će obzirom na visoku koncentraciju peska iz Sahare padati tzv. “obojena” ili “prljava” kiša. Krivac za transport peska iz Sahare biće izražena ciklonska aktivnost u zapadnom Sredozemlju.

Pesak iz Sahare nalaziće se u atmosferi većeg dela Evrope (SKIRON)
Pesak iz Sahare nalaziće se u atmosferi većeg dela Evrope (SKIRON)
Olujni udari košave tokom utorka (ARW)
Olujni udari košave tokom utorka (ARW)

Minimalne temperature kretaće se od 8 do 10°C, a maksimalne dnevne od 15 do 21°C.

Novo otopljenje već od srede

U sredu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa dužim intervalima sunčanog vremena, dok će u četvrtak biti pretežno sunčano. Očekuje se i porast temperatura. Duvaće umeren jugoistočni vetar, jedino u Banatu sa jakim udarima. Dakle, jugoistočni vetar će oslabiti u odnosu na utorak, ali će ga i dalje biti, sve do vikenda.

Maksimalne temperature u sredu će se kretati između 22 i 25°C, a u četvrtak od 23 do 26°C, dok bi ponegde čak moglo biti izmereno i 27°C.

Maksimalne temperature u četvrtak (ARW)
Maksimalne temperature u četvrtak (ARW)

U petak izuzetno toplo, do 29°C

U petak se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Još uvek će duvati uglavnom umeren jugoistočni vetar, a jedino u Banatu sa jakim udarima. Dok će se minimalne temperature kretati između 11 i 14°C, maksimalne dnevne u petak će se kretati od 26 do čak 29°C.

Zahlađenje za vikend

U danima vikenda treba očekivati pad temperatura uz promenljivu oblačnost i povremenu kišu, odnosno lokalne pljuskove sa grmljavinom. Više detalja u danima koji slede.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *