Sutra kratkotrajno prolepšanje, u ponedeljak izražen hladni front donosi jak vetar i jače zahlađenje

Nakon današnjeg hladnog fronta koji je našem području doneo jače naoblačenje sa padom temepratura i pojačanim vetrom, i tek ponegde simboličnim padavinama, drugog dana vikenda očekuje se samo kratkotrajno uspotavljanje anticiklonalnog polja koje će usloviti stabilno i pretežno sunčano vreme, nakon umerenog oblačnog jutra.

Trodnevna prognoza za Vojvodinu - 23 do 25 septembar
Trodnevna prognoza za Vojvodinu – 23 do 25 septembar
Ovo je naša današnja trodnevna prognoza za Vojvodinu i Beograd, a koja se odnosi na nedelju, ponedeljak i utorak.

U ponedeljak izražen hladni front usloviće nagli pad temperatura i jak do olujan vetar

U ponedeljak već u jutarnjim odnosno prepodnevnim časovima očekuje nas jače naoblačenje sa jakim, a ponegde na udare i olujnim severozapadnim vetrom, osetnijim padom temperatura, a mestimično se očekuje i kratkotrajna kiša ili pljusak praćen grmljavinom. Mi vam savetujemo oprez zbog mogućnosti pojave olujnog vetra u prvom delu dana. Ovaj front inače će se brzo premeštati prema jugu naše zemlje.

Snažni udari vetra u ponedeljak ujutru (ARW model)
Snažni udari vetra u ponedeljak ujutru (ARW model)

Ono što se retko dešava u ovom periodu godine, ali zato nije iznenađenje u zimskom periodu, jeste činjenica da će jutarnji časovi u ponedeljak verovatno biti i najtopliji tog dana. To dovoljno govori o intenzitetu zahlađenja koje nas očekuje, obzirom da će temperature poslepodne biti niže od jutarnji, dok će minimalne biti zabeležene kasno uveče. Dok će se jutarnje temperature kretati između 17 i 20°C, sredinom dana žive u termometrima će se kretati između 14 i 16°C.

Razlika u temperaturi u ponedeljak uveče u odnosu na nedelju (ARW)
Razlika u temperaturi u ponedeljak uveče u odnosu na nedelju (ARW model)

U utorak prolepšanje vremena, ali uz vrlo hladno jutro

Tmurno vreme neće dugo potrajati. Već u utorak očekuje se razvedravanje, pa će tako drugog radnog dana predstojeće sedmice preovladavati pretežno sunčano, ali prohladno vreme za ovo doba godine, i uz dosta niske jutarnje temperature koje će se kretati između svega 6 i 8°C. Maksimalne dnevne biće u intervalu od 15 do 17°C.

U nastavku sedmice najverovatnije pretežno sunčano, ali sveže za ovo doba godine

U nastavku predstojeće sedmice, tačnije u danima do vikenda (29-30. septembar) najverovatnije nas očekuje stabilno i pretežno sunčano vreme, kakvo smo imali i većim delom sedmice koja je na izmaku, obzirom da se očekuje uspostavljanje snažnog anticiklona sa centrom u srednjoj Evropi. Međutim, biće znatno svežije, uz temperature koje će u sredu i četvrtak biti ispod normale, a sa postepenim porastom temepratura u petak u okvirima normale za kraj septembra.

Noćne temperature u regionu u sredu (GFS model)
Noćne temperature u regionu u sredu (GFS model)

Jutarnje temperature će sve do petka biti ispod 10°C, u sredu ujutru ponegde čak i ispod 5°C, dok dnevne neće prelaziti 20 stepeni Celzijusa sve do četvrtka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *