Stiglo proleće, ali vreme ne sluša kalendar, uskoro meteorološki dan i letnje računanje vremena (VIDEO)

Danas i kasnim poslepodnevnim časovima, tačnije u 17 časova i 15 minuta stiglo je astronomsko proleće. Danas je obdanica trajala 12 sati i 9 minuta, a noć 11 sati i 51 minut. Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta – objašnjavaju iz astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda. Uprkos činjenici da je meteorološko proleće počelo još 1. marta, te da je danas stiglo i astronomsko, vremenske prilike danas definitivno nisu slušale kalendar.

Danas je sredinom dana i poslepodne uz maksimalne temperature koje su danas bile dosta ujednačene i kretale su se između 1 i 2°C u najtoplijem delu dana. Večeras u 20h temperature se kreću između 0 i 1°C na području Vojvodine, a vrlo uskoro će utonuti i ispod nule pa se tokom noći i jutra očekuju minusi.

U nedelju 25. marta počinje letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena počinje već za nekoliko dana, tačnije u nedelju 25. marta, kada časovnike treba pomeriti za jedan sat unapred. U dva sata iza ponoći kazaljke na časovnicima pomeraju se na tri sata. Do sada je praksa bila da se na zimsko računanje vremena započinje poslednjim vikendom u oktobru. Kažemo do sada, zato što postoje glasine da je Evropski parlament pozvao Evropsku komisiju da prouči efekte prelaska na letnje odnosno zimsko računanje vremena. Inicijativa za to stigla je od brojnih naučnika koji su potvrdili da se ova praksa negativno odražava na zdravlje ljudi i životinja.

Tako postoji mogućnost da članice EU, ali i Srbija uskoro ukinu letnje i zimsko računanje vremena. Mišljenja su podeljena.

Letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena

U petak 23. marta obeležava se Svetski meteorološki dan

Svake godine 23. marta, a počevši od 1950. godine obeležava se Svetski dan meteorologije. Na žalost, obzirom da VojvodinaMeteo nema izvore finansiranja, iako verujemo to nesumnjivo zaslužuje, ove godine povodom dana meteorologije neće biti nikakve svečanosti.

Za svetski dan meteorologije zato obećavamo članak posvećen ovogodišnjem obeležavanju svetskog dana meteorologije, a spomenućemo i neke naše planove za naredni period. Tema ovogodišnje manifestacije meteorologa biće „za vreme spremni, za klimu pametni“ – saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!