STIGAO FRONT: Temperatura u padu, lokalno vrlo obilni pljuskovi sa grmljavinom, jak vetar i sugradica

 

U prepodnevnim satima hladni front iz pravca Mađarske i Hrvatske stigao je do Vojvodine, donoseći pojačan severozapadni vetar, pad temperatura, ali i izražene predfrontalne nestabilnosti uz lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom (downburst) i pojavom sugradice. U 10 časova temperature se kreću između 17°C u Somboru i 24°C u Novom Sadu.

Radarska animacija oblačnosti od 8 do 10h (RHMZS)
Radarska animacija oblačnosti od 8 do 10h (RHMZ Srbije)
Grmljavina između 830 i 1030h (Izvor: blitzortung.org)
Grmljavina između 830 i 1030h (Izvor: blitzortung.org)

Najviše nestabilnosti ovog prepodneva ima na području Banata i Beograda, a bilo ih je i u Sremu. U Bačkoj su jači razvoji oblaka jutros uglavnom izostali, ali i tamo je tmurno i sveže, mestimično sa slabom kišom i pljuskovima – kojih će biti mestimično i u narednim časovima. Oblačnost koja trenutno na jugu Banata, širem području Beograda i delovima srednjeg Banata uslovljava intenzivne pljuskove sa grmljavinom, a lokalno jak vetar i sugradicu premešta se u zapadnoj i severozapadnoj struji dalje prema Podunavlju, severu Šumadije i Rumuniji.

Ovog jutra u Vršcu za 2 sata vremena oko 60mm vodenog taloga u sklopu predfrontalnih nestabilnosti. Potop!Meteo reporter: Juca Tokin

Publiée par VojvodinaMeteo sur Jeudi 21 juin 2018

Jutros je u Vršcu za svega 2 sada zabeleženo preko 50mm vodenog taloga, a lokalno je na području Vršca ta količina veća i od 60mm – što je inače skoro pa mesečna normala! Dakle količina kiše koja inače padne za ceo mesec maj, i za 20-ak dana juna, pala je u samo 2 sata.

Pojave pljuskova sa grmljavinom, jakim vetrom, ali i sugradicom bilo je u prethodnim satima i na širem području Beograda. Vreme se tamo upravo smiruje, a evo jednog snimka koji nam je stigao iz Zemuna:

Nevreme sa ledom jutros u Zemunu

Snažno grmljavinsko nevreme, pored pljuska sa grmljavinom donelo je i pojavu sugradice, lokalno i grada na području Zemuna i još nekih delova Beograda. Pre oko pola sata.Video: Mihajlo Tomić

Publiée par VojvodinaMeteo sur Jeudi 21 juin 2018

Naši pratioci na Twitter-u su nam poslali ove strašne snimke iz Beograda!

Prema poslednjim merenjima najjači udari vetra su u Novom Sadu gde dostižu 13m/s (50km/h), a na udare jak vetar duva u većem delu Vojvodine, udari vetra dostižu uglavnom 11m/s (40km/h).

Temperature su u daljem padu, pa će poslepodnevni sati biti hladniji od jutra, što se ne dešava tako često u letnjem periodu godine, već ume da se desi prilikom intenzivnih prodora hladnog vazduha zimi!

Pogled na temperature u Evropi ovog prepodneva više podseća na jesen, ili eventualno rano proleće nego na treću dekadu juna. Takođe, vidljiv je vrlo izražen temperaturni gradijent, obzirom da je front vrlo izražen. Temperature su često i ispod 15°C u centralnoj Evropi, kod naših severnih suseda u ovom trenutku uglavnom oko 15°C, a ta vazdušna masa stiže u narednim časovima i do nas – što znači da će se nastaviti priliv hladnijeg vazduha.

A strong cold front continues its progress across the east-central Europe this morning – notice how sharp the gradient is!Map by Meteociel

Publiée par Severe Weather Europe sur Vendredi 22 juin 2018

Za vikend sveže uz jesenje temperature

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena. Jutra će biti prohladna, u subotu često sa temperaturama ispod 10°C, a dnevne temperature će se kretati uglavnom između 20 i 22°C. Više detalja u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu, koja će biti ponovo ažurirana danas poslepodne.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!