STIGAO FRONT: Temperatura u padu, lokalno vrlo obilni pljuskovi sa grmljavinom, jak vetar i sugradica

 

U prepodnevnim satima hladni front iz pravca Mađarske i Hrvatske stigao je do Vojvodine, donoseći pojačan severozapadni vetar, pad temperatura, ali i izražene predfrontalne nestabilnosti uz lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom (downburst) i pojavom sugradice. U 10 časova temperature se kreću između 17°C u Somboru i 24°C u Novom Sadu.

Radarska animacija oblačnosti od 8 do 10h (RHMZS)
Radarska animacija oblačnosti od 8 do 10h (RHMZ Srbije)
Grmljavina između 830 i 1030h (Izvor: blitzortung.org)
Grmljavina između 830 i 1030h (Izvor: blitzortung.org)

Najviše nestabilnosti ovog prepodneva ima na području Banata i Beograda, a bilo ih je i u Sremu. U Bačkoj su jači razvoji oblaka jutros uglavnom izostali, ali i tamo je tmurno i sveže, mestimično sa slabom kišom i pljuskovima – kojih će biti mestimično i u narednim časovima. Oblačnost koja trenutno na jugu Banata, širem području Beograda i delovima srednjeg Banata uslovljava intenzivne pljuskove sa grmljavinom, a lokalno jak vetar i sugradicu premešta se u zapadnoj i severozapadnoj struji dalje prema Podunavlju, severu Šumadije i Rumuniji.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402.1073741828.1843119099303037/2095068690774742/?type=3&theater

Jutros je u Vršcu za svega 2 sada zabeleženo preko 50mm vodenog taloga, a lokalno je na području Vršca ta količina veća i od 60mm – što je inače skoro pa mesečna normala! Dakle količina kiše koja inače padne za ceo mesec maj, i za 20-ak dana juna, pala je u samo 2 sata.

Pojave pljuskova sa grmljavinom, jakim vetrom, ali i sugradicom bilo je u prethodnim satima i na širem području Beograda. Vreme se tamo upravo smiruje, a evo jednog snimka koji nam je stigao iz Zemuna:

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2095081520773459/

Naši pratioci na Twitter-u su nam poslali ove strašne snimke iz Beograda!

Prema poslednjim merenjima najjači udari vetra su u Novom Sadu gde dostižu 13m/s (50km/h), a na udare jak vetar duva u većem delu Vojvodine, udari vetra dostižu uglavnom 11m/s (40km/h).

Temperature su u daljem padu, pa će poslepodnevni sati biti hladniji od jutra, što se ne dešava tako često u letnjem periodu godine, već ume da se desi prilikom intenzivnih prodora hladnog vazduha zimi!

Pogled na temperature u Evropi ovog prepodneva više podseća na jesen, ili eventualno rano proleće nego na treću dekadu juna. Takođe, vidljiv je vrlo izražen temperaturni gradijent, obzirom da je front vrlo izražen. Temperature su često i ispod 15°C u centralnoj Evropi, kod naših severnih suseda u ovom trenutku uglavnom oko 15°C, a ta vazdušna masa stiže u narednim časovima i do nas – što znači da će se nastaviti priliv hladnijeg vazduha.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402.1073741825.1377757209114043/2253216038234818/?type=3&theater

Za vikend sveže uz jesenje temperature

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena. Jutra će biti prohladna, u subotu često sa temperaturama ispod 10°C, a dnevne temperature će se kretati uglavnom između 20 i 22°C. Više detalja u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu, koja će biti ponovo ažurirana danas poslepodne.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *