Sneg večeras zabeleo veći deo Vojvodine, do kada će padati i kakvo se vreme očekuje do petka? (FOTO)

Sneg je večeras zabeleo veći deo Vojvodine, i to pre svega veći deo Bačke i Srema, dok najmanje snega ima večeras u Banatu. U ovom delu pokrajine je ponegde i suvo, ili sa slabom susnežicom. U srednjem i delom severnom Banatu takođe ima snega. U delovima pokrajine došlo je i do formiranja snežnog pokrivača, visine najčešće između 3 i 5cm, međutim na lokalnom nivou uz jači intenzitet padavina u 21 čas prema javljanju naših pratilaca ima i do 7cm snega. Ovo su neke od fotografija koje su nam stigle tokom večeri (zahvaljujemo se autorima):

Sneg u Novoj Pazovi - 20. feb 20h
Sneg u Novoj Pazovi – 20. feb 20h (Foto: Srećko Veljković)
Sneg u Novom Sadu - 20. feb 20hSneg u Novom Sadu - 20. feb 20h
Sneg u Novom Sadu – 20. feb 20h (Foto: Jasna Chalupkova)
Sneg u Novom Sadu - 20. feb 19h
Sneg u Novom Sadu – 20. feb 19h (Foto: Vera Marić)
Sneg u Bačkom Petrovcu - 20. feb 20h
Sneg u Bačkom Petrovcu – 20. feb 20h (Foto: Kruljac Zoran)
Sneg u Vrbasu - 20. feb 19h
Sneg u Vrbasu – 20. feb 19h (Foto: Ana Grujin)
Sneg u okolini Novog Sada - 20. feb 20h
Sneg u okolini Novog Sada – 20. feb 20h (Foto: Branimir Dragičević)
Sneg u Novom Bečeju - 20. feb 21h
Sneg u Novom Bečeju – 20. feb 21h (Foto: Ljubica Iličić)

SUGESTIJA ZA METEO REPORTERE: Molimo sve naše verne pratioce koji nam šalju fotografije ili video materijal iz svojih krajeva, da fotografije i video snimci budu horizontalne (wide) orijentacije, a ne vertikalne, koje su praktično neupotrebljive prilikom deljenja na društvenim mrežama ili portalu.

Sutra ćemo svakako ponovo deliti vaše fotografije koje pristignu u naš inbox na Facebook stranici, ili putem email-a, i molimo vas da od sada pa ubuduće fotografije budu horizontalne, odnosno idu u širinu.

IRIŠKI VENAC NEPROHODAN: Kako smo nezvanično saznali oko 20 časova, prema javljanju našeg meteo reportera, put preko Iriškog Venca na Fruškoj Gori je neprohodan za saobraćaj još od 18 časova, pa se vozila iz Srema prema Novom Sadu saobraćaju putem preko Inđije.

Susnežica i sneg širom Vojvodine povremeno i u narednih 12 sati

Susnežica i sneg padaće u većem delu Vojvodine i u nastavku večeri, tokom noći i sutra ujutru i u prvom delu prepodneva. Severni i zapadni predeli Vojvodine sve vreme će biti nešto hladniji u odnosu na istočne i južne, što znači da su snežne padavine uz formiranje/povećanje snežnog pokrivača izglednije u Bačkoj i Sremu u odnosu na Banat, i to posebno južni Banat – gde će uglavnom padati susnežica, eventualno vlažan sneg. U Beogradu situacija najsličnija onoj u Sremu ili srednjem Banatu, očekuje se uglavnom vlažan sneg, ređe susnežica.

Sutra ujutru u većem delu Vojvodine može se očekivati između 5 i 10cm vlažnog snega, lokalnog karaktera i više od 10cm, a na jugu Banata moguće je formiranje samo dekorativnog (simboličnog) snežnog pokrivača. Najviši snežni pokrivač meriće se u delovima Bačke.

Visina snega u sredu ujutru ARW
Očekivana visina snežnog pokrivača u sredu ujutru prema našem WRF-ARW modelu

Pauza sa padavinama do noći ka četvrtku

Sutra sredinom dana očekuje se potpuni prestanak padavina, pa će sve do kasnih noćnih sati ka četvrtku u najvećem delu Vojvodine biti suvo i bez padavina. Sutra će se jutarnje temperature kretati između 0 i 2°C, a maksiamalne dnevne od 2°C na severu Bačke do 5°C na jugu Banata i Srema. Shodno očekivanim temperaturama, jasno je da će se sutra bitan deo formiranog pokrivača otopiti tokom dana – no u predelima gde ga bude više, svakako će izdržati do večeri i novih padavina.

I sutra će duvati umeren, na udare ponegde jak istočni i jugoistočni vetar, a na jugu Banata jak, a na udare povremeno i olujne jačine.

U noći ka četvrtku i pre podne susnežica, ledena zrnca i sneg

U noći ka četvrtku, u četvrtak ujutru i pre podne očekuje se novi talas padavina. Analizom i tumačenjem numeričkih modela može se zaključiti da bi padavine tokom pomenutog perioda uglavnom bile u obliku susnežice i ledenih zrnaca – obzirom na očekivani temperaturni profil. Nije ipak isključena ni pojava snega, i to naročito u Sremu, i predelima uz granicu sa Hrvatskom, odnosno na zapadu Bačke . Koliko god se mi trudili da tačno prognoziramo razvoj događaja, razlika u 1°C u jednom sloju vazduha između oblaka i zemlje – može napraviti veliku razliku u tipu padavina tokom noći i jutra. Od sredine dana, a ponegde već pre podne, očekuje se prestanak padavina, tako da će poslepodne i uveče u celoj pokrajini biti suvo i bez padavina.

Jutarnje temperature u četvrtak kretaće se između -2°C na severu Bačke do 2°C na jugu Banata, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 2°C na severu pokrajine do 6°C na jugu Banata i Srema, kao i u Beogradu.

U četvrtak će, već četvrti dan zaredom takođe duvati umerena, na udare i jaka košava. Na jugu Banata vetar će gotovo konstantno biti jak, a povremeno i olujne jačine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *