Sledi hladniji period, malo snega u nedelju i ponedeljak

U naredna dva dana naše područje biće pod uticajem ciklona iz Mediterana, čiji će se centar premeštati prema jugu Jadrana, dok će se još jedan ciklonalni centar nalaziti u oblasti Sardinije. Istovremeni uticaj anticiklona iz Sibira i istočnog Atlantika (Azora), omogućiće dotok hladnijeg vazduha na naše područje. Međutim, postavka baričkih sistema i raspored vazdušnog pritiska ipak neće biti idealni za ozbiljniji sneg u Vojvodini.

U većem delu Vojvodine početak snežnih padavina očekuje se sutra pre podne, dok će na severu Vojvodine sneg početi da pada tek u večernjim časovima u nedelju.

Minimalne temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 1 do 3°C. Na području Fruške Gore iznad 300mnv maksimalna temperatura neće preći 0°C. Duvaće umeren istočni i severoistočni vetar, koji će uz blag fenski uticaj sa Karpata uticati na temperaturu ponajviše u Banatu, pa će tako upravo u ovom delu Vojvodine izostati pravi zimski (snežni) ambijent.

Tako će do sutrašnjeg zvaničnog merenja u 19 časova manjeg snežnog pokrivača biti uglavnom po Sremu i na zapadu Bačke, dok će u većem delu Banata i na severu Bačke pokrivač najverovatnije izostati do sutra uveče.

U noći ka ponedeljku oblačno, povremeno sa snegom. Padavine će biti najintenzivnije na jugu pokrajine, dok će na severu sneg tek provejavati. U ponedeljak tokom dana oblačno, povremeno sa slabim snegom.

Tako se do ponedeljka uveče (19h – kada se vrše službena merenja) očekuje uglavnom 2 do 5cm snega, u Sremu ponegde do 8cm, dok će jedino na području Fruške Gore visina snega preći 10cm. Nesumnjivo, u manjem delu Bačke i Banata biće mesta i sa simboličnim pokrivačem (jedva do 2cm).

Hladnije vreme tokom druge dekade januara, sneg upitan

Većina globalnih numeričkih modela ide u „pravcu“ formiranja bloka na Atlantiku, što bi uslovilo prodor hladnog vazduha sa severa i severoistoka Evrope po istočnoj periferiji ovog anticiklona.

Sinoptička situacija (ECMWF) sledećeg petka

Naravno, još uvek je rano za detaljnu diskusiju i prognozu za period posle 15. januara, ali po svemu sudeći treba očekivati novu količinu hladnijeg vazduha na našem području. Prethodno će u sredu i četvrtak verovatno doći do manjeg otopljenja.

Većina modela vidi i ciklogenezu u oblasti Jonskog ili Tirenskog mora, što bi pored novog zahlađenja od sledećeg petka moglo doneti i nove, i moguće konkretnije snežne padavine i u Vojvodini. Sledećeg vikenda (16-17.01) vrlo je moguća i pojava ledenih dana, odnosno maksimalna temperatura ne bi prelazila 0°C.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!