Sledi hladniji period, malo snega u nedelju i ponedeljak

U naredna dva dana naše područje biće pod uticajem ciklona iz Mediterana, čiji će se centar premeštati prema jugu Jadrana, dok će se još jedan ciklonalni centar nalaziti u oblasti Sardinije. Istovremeni uticaj anticiklona iz Sibira i istočnog Atlantika (Azora), omogućiće dotok hladnijeg vazduha na naše područje. Međutim, postavka baričkih sistema i raspored vazdušnog pritiska ipak neće biti idealni za ozbiljniji sneg u Vojvodini.

U većem delu Vojvodine početak snežnih padavina očekuje se sutra pre podne, dok će na severu Vojvodine sneg početi da pada tek u večernjim časovima u nedelju.

Minimalne temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 1 do 3°C. Na području Fruške Gore iznad 300mnv maksimalna temperatura neće preći 0°C. Duvaće umeren istočni i severoistočni vetar, koji će uz blag fenski uticaj sa Karpata uticati na temperaturu ponajviše u Banatu, pa će tako upravo u ovom delu Vojvodine izostati pravi zimski (snežni) ambijent.

Tako će do sutrašnjeg zvaničnog merenja u 19 časova manjeg snežnog pokrivača biti uglavnom po Sremu i na zapadu Bačke, dok će u većem delu Banata i na severu Bačke pokrivač najverovatnije izostati do sutra uveče.

U noći ka ponedeljku oblačno, povremeno sa snegom. Padavine će biti najintenzivnije na jugu pokrajine, dok će na severu sneg tek provejavati. U ponedeljak tokom dana oblačno, povremeno sa slabim snegom.

Tako se do ponedeljka uveče (19h – kada se vrše službena merenja) očekuje uglavnom 2 do 5cm snega, u Sremu ponegde do 8cm, dok će jedino na području Fruške Gore visina snega preći 10cm. Nesumnjivo, u manjem delu Bačke i Banata biće mesta i sa simboličnim pokrivačem (jedva do 2cm).

Hladnije vreme tokom druge dekade januara, sneg upitan

Većina globalnih numeričkih modela ide u “pravcu” formiranja bloka na Atlantiku, što bi uslovilo prodor hladnog vazduha sa severa i severoistoka Evrope po istočnoj periferiji ovog anticiklona.

Sinoptička situacija (ECMWF) sledećeg petka

Naravno, još uvek je rano za detaljnu diskusiju i prognozu za period posle 15. januara, ali po svemu sudeći treba očekivati novu količinu hladnijeg vazduha na našem području. Prethodno će u sredu i četvrtak verovatno doći do manjeg otopljenja.

Većina modela vidi i ciklogenezu u oblasti Jonskog ili Tirenskog mora, što bi pored novog zahlađenja od sledećeg petka moglo doneti i nove, i moguće konkretnije snežne padavine i u Vojvodini. Sledećeg vikenda (16-17.01) vrlo je moguća i pojava ledenih dana, odnosno maksimalna temperatura ne bi prelazila 0°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 608

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *