Sledeće nedelje uglavnom suvo, oko 20. juna moguć tropski talas

Za razliku od sedmice koja je na samom izmaku, kada smo u periodu sreda – subota imali svakodnevne grmljavinske pljuskove, čini se da će gotovo cele naredne sedmice biti suvo vreme i bez padavina, većinom uz uobičajene junske temperature. Kiša je ponegde moguća u petak, 17. juna. Krajem sedmice je moguć tropski talas.

Dok su (tek) pojedina mesta u Vojvodini za nekoliko dana akumulirala i do 40mm kiše, u proseku je ipak palo između 10 i 20mm, a postoje mesta koja su ostala bez kapi kiše! To nije ništa neobično za letnji period godine, količina padavina često se razlikuje unutar iste opštine, a kamoli na teritoriji APV. Međutim, problem je što smo u značajnom deficitu sa padavinama u dosadašnjem delu godine, i ovu količinu padavina zemlja će brzo upiti, ili je već upila.

U ponedeljak, utorak, i sredu – preovladavaće pretežno sunčano i toplo vreme. U utorak će biti promenljivo oblačno, dakle uz više oblaka u odnosu na ponedeljak i sredu, ali će se zadržati suvo vreme. Tokom ponedeljka i utorka duvaće umeren severozapadni vetar, dok će u sredu vetar biti slab. U ponedeljak i utorak minimalne temperature kretaće se uglavnom između 15 i 18°C, dok će u sredu biti nešto niže, između 10 i 13°C. U ponedeljak će se maksimalne temperature kretati između 29 i 31°C, a u utorak i sredu između 26 i 29°C.

Nastavak sušnog perioda uz maksimume oko 30 stepeni – 10 dana Novi Sad

U četvrtak i petak dnevne temperature će se kretati uglavnom između 28 i 32°C, uz više oblaka tokom petka. U četvrtak će biti malo do umereno oblačno uz duže sunčane intervale, dok će u petak najverovatnije biti više oblaka, uz mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom.

Tropske temperature moguće oko 20. juna

Prema današnjim proračunima numeričkih modela narednog vikenda 18 i 19. juna, biće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Dok će se u subotu dnevne temperature kretati između 27 i 30°C, u nedelju bi se dnevne temperature kretale između 30 i 32°C.

Još uvek samo opcija, ali privlači pažnju (ECMWF)

Početkom one tamo sedmice, odnosno oko 20. juna, sve je izvesniji tropski talas (koji bi dakle započeo u nedelju), uz dnevne maksimume oko 35°C u najtoplijem delu dana. Naravno, prognoza za predstojeći vikend i početak one tamo sedmice, podložna je promeni. Mi se ne radujemo produžetku suše i ovim tropskim temperaturama …

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *