SEPTEMBARSKO LETO: Nakon osveženja za vikend, sledeće sedmice ponovo 30°C

Prolazna promena vremena sve je bliža, oslabljen hladni front koji će stići do nas tokom subote, trenutno se nalazi u zemljama centralne Evrope (Švajcarske, Nemačke, Češke, Poljske…). Tokom petka na području Vojvodine treba očekivati promenljivo oblačno vreme, ali bez padavina i sa dužim sunčanim intervalima, dok će u subotu biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova. Već drugog dana vikenda očekuje se stabilizacija, a naredne sedmice uz dominantan uticaj anticiklona iznad našeg područja i porast temperatura.

VojvodinaMeteo prognoza za petak i subotu
VojvodinaMeteo prognoza za petak i subotu (https://vojvodinameteo.rs/vremenska-prognoza-za-vojvodinu/)

Nakon što će se maksimalne temperature u danima vikenda i u ponedeljak spustiti na ispod 30°C, a “najhladnija” će biti nedelja sa maksimalnim temperaturama između 25 i 27°C, visoke temperature vraćaju se već tokom naredne sedmice.

Maksimalne temperature danas između 29 i 31°C

U Vojvodini maksimalne temperature danas su se kretale između 29.3°C u Vršcu i 31.0°C koliko je izmereno u Kikindi, koja je ujedno danas bila najtopliji grad u čitavoj Srbiji. Novi Sad je danas merio maksimalnih okruglo 30°C, dok je Beograd beležio tek neznatno višu maksimalnu temperaturu od 30.5°C.

Maksimalne temperature u Srbiji - 13. septembar 2018
Maksimalne temperature u Srbiji – 13. septembar 2018 (Izvor: ogimet.com)

Sledeće sedmice ponovo oko 30°C, uz pretežno sunčano vreme

Tokom većeg dela naredne sedmice treba očekivati uticaj anticiklona na vremenske prilike u većem delu Evrope, pa tako i u našim krajevima. Uz istovremenu izraženu ciklonsku aktivnost u području Atlantika, takva sinoptička situacija će omogućiti dotok toplog vezduha sa severa Afrike na veći deo Evropskog kontinenta. Tako će prvo na udaru ovog toplog talasa najpre biti zapadna i centralna Evropa, a potom i naši krajevi odnosno južna i istočna Evropa.

Sinoptička situacija u ponedeljak (ECMWF)
Sinoptička situacija u ponedeljak (ECMWF / Izvor: pivotalweather.com)
Odstupanje temperature od normale na 1500m u sredu (ECMWF)
Odstupanje temperature od normale na 1500m u sredu (ECMWF / Izvor: pivotalweather.com)

Kako sedmica bude odmicala, temperature će u našim krajevima vrlo postepeno rasti. Od utorka 18. septembra će se najverovatnije, ukoliko ne bude bitnijih promena, ponovo meriti temperature oko 30°C, a u četvrtak i petak naredne sedmice temperature bi u svim predelima Vojvodine mogle biti iznad 30 stepeni Celzijusa. Osim letnjih temperatura u septembru, koje naravno nisu ništa neobično, treba očekivati i uglavnom stabilno vreme, sa dosta sunca i bez padavina.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *