SEPTEMBARSKO LETO: Nakon osveženja za vikend, sledeće sedmice ponovo 30°C

Prolazna promena vremena sve je bliža, oslabljen hladni front koji će stići do nas tokom subote, trenutno se nalazi u zemljama centralne Evrope (Švajcarske, Nemačke, Češke, Poljske…). Tokom petka na području Vojvodine treba očekivati promenljivo oblačno vreme, ali bez padavina i sa dužim sunčanim intervalima, dok će u subotu biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova. Već drugog dana vikenda očekuje se stabilizacija, a naredne sedmice uz dominantan uticaj anticiklona iznad našeg područja i porast temperatura.

VojvodinaMeteo prognoza za petak i subotu
VojvodinaMeteo prognoza za petak i subotu (https://vojvodinameteo.rs/vremenska-prognoza-za-vojvodinu/)

Nakon što će se maksimalne temperature u danima vikenda i u ponedeljak spustiti na ispod 30°C, a „najhladnija“ će biti nedelja sa maksimalnim temperaturama između 25 i 27°C, visoke temperature vraćaju se već tokom naredne sedmice.

Maksimalne temperature danas između 29 i 31°C

U Vojvodini maksimalne temperature danas su se kretale između 29.3°C u Vršcu i 31.0°C koliko je izmereno u Kikindi, koja je ujedno danas bila najtopliji grad u čitavoj Srbiji. Novi Sad je danas merio maksimalnih okruglo 30°C, dok je Beograd beležio tek neznatno višu maksimalnu temperaturu od 30.5°C.

Maksimalne temperature u Srbiji - 13. septembar 2018
Maksimalne temperature u Srbiji – 13. septembar 2018 (Izvor: ogimet.com)

Sledeće sedmice ponovo oko 30°C, uz pretežno sunčano vreme

Tokom većeg dela naredne sedmice treba očekivati uticaj anticiklona na vremenske prilike u većem delu Evrope, pa tako i u našim krajevima. Uz istovremenu izraženu ciklonsku aktivnost u području Atlantika, takva sinoptička situacija će omogućiti dotok toplog vezduha sa severa Afrike na veći deo Evropskog kontinenta. Tako će prvo na udaru ovog toplog talasa najpre biti zapadna i centralna Evropa, a potom i naši krajevi odnosno južna i istočna Evropa.

Sinoptička situacija u ponedeljak (ECMWF)
Sinoptička situacija u ponedeljak (ECMWF / Izvor: pivotalweather.com)
Odstupanje temperature od normale na 1500m u sredu (ECMWF)
Odstupanje temperature od normale na 1500m u sredu (ECMWF / Izvor: pivotalweather.com)

Kako sedmica bude odmicala, temperature će u našim krajevima vrlo postepeno rasti. Od utorka 18. septembra će se najverovatnije, ukoliko ne bude bitnijih promena, ponovo meriti temperature oko 30°C, a u četvrtak i petak naredne sedmice temperature bi u svim predelima Vojvodine mogle biti iznad 30 stepeni Celzijusa. Osim letnjih temperatura u septembru, koje naravno nisu ništa neobično, treba očekivati i uglavnom stabilno vreme, sa dosta sunca i bez padavina.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!