RHMZ: Leto 2019. veoma i ekstremno toplo, padavine u proseku

Leto koje se prema meteorološkom kalendaru završilo 31. avgusta bilo je peto najtoplije leto u Srbiji, i drugo najtoplije prema minimalnoj temperaturi vazduha – saopštio je RHMZ. U većem delu zemlje leto je bilo veoma ili ekstremno toplo, a jedino u delu istočne Srbije u kategoriji normalno. Prema metodi percentila, leto 2019. kada govorimo o padavinama bilo je uglavnom u kategoriji normalno, uz manja negativna, odnosno pozitivna odstupanja od normale.

Srednja temperatura vazduha u toku leta bila je u intervalu od 20,7°C u Požegi do 24,9°C u Beogradu, a u planinskim predelima od 14,1°C na Kopaoniku do 18,9°C na Zlatiboru .

Odstupanja srednje temperature vazduha od normale, tokom leta, za referentni period 1981– 2010. bila su od 0,5°C u Zaječaru do 2,6ºC u Beogradu, a u višim predelima od 1,5°C u Sjenici do 2,2°C na Crnom Vrhu. Prema metodi percentila, srednja temperatura vazduha je tokom leta bila u kategoriji ekstremno toplo u pojedinim severnim, zapadnim i centralnim krajevima, a veoma toplo u ostalom delu Srbije, izuzev u Zaječaru gde je bila u granicama prosečnih vrednosti .

Leto 2019 – metoda percentila i tercila (RHMZ)

Leto 2019. godine je peto najtoplije u Srbiji sa srednjom temperaturom vazduha 22,1°C. Najtoplije leto u Srbiji je leto 2012. godine sa 23,3°C. U Beogradu je sa 24,9°C ovo leto bilo četvrto najtoplije od 1888. godine, a najtoplije 2012. godine kada je srednja sezonska temperatura vazduha iznosila 26,0°C. Na Paliću je leto 2019. godine bilo treće najtoplije, a u Novom Sadu, Somboru, Loznici, Ćupriji, kao i na Kopaoniku i Crnom Vrhu četvrto najtoplije leto.

Redosled najtoplijih i najhladnijih leta u Srbiji za period 1951-2019. godine u odnosu na referentni period 1981-2010. godine (Izvor: RHMZ)

Suma padavina tokom leta je u većem delu Srbije bila u granicama prosečnih vrednosti u odnosu na normalu za referentni period 1981-2010. Suma padavina je u odnosu na normalu bila u intervalu od 71% u Valјevu do 140% u Zaječaru. Ukupne sezonske količine padavina su bile u intervalu od 141,5 mm u Negotinu do 321,8 mm na Kopaoniku.

Prostorna raspodela padavina i percentili od normale leto 2019 (Izvor: RHMZ)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *