Promenljivo i bez letnjih vrućina barem do 20. jula? Novo pogoršanje za vikend.

Nakon olujnog nevremena u delu Vojvodine u nedelju, od 8. jula svedoci smo svežijeg i prijatnijeg vremena. Danas je usledila i kratkotrajna stabilizacija vremena koja će biti narušena u subotu, a već u petak u drugom delu dana treba očekivati više oblaka. Sve do srede 17. jula maksimalne temperature kretaće se oko i malo ispod 25°C, dok minimalne temperature uglavnom neće prelaziti 15°C. U danima vikenda biće promenljivo oblačno i nestabilno, povremenom sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Od sredine naredne sedmice treba očekivati porast temperatura, ali živa u termometru neće prelaziti 30°C po svemu sudeći barem do 20. jula.

U petak do 26°C uz ređu kišu i pljuskove popodne

U petak se još zadržava uglavnom suvo vreme, ali će nakon pretežno sunčanog prepodneva u drugom delu dana biti znatno više oblaka. Samo ponegde očekuje se i kratkotrajna kiša ili pljusak koji može biti praćen grmljavinom, ali u većini predela zadržaće se suvo vreme.

Duvaće slab vetar, promenljivog smera. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 22 na severu do 26°C na jugu pokrajine.

Promena vremena u subotu

Spuštanje nove količine vlažnog i hladnijeg vazduha sa severa Evrope preko Alpa usloviće novu sekundardnu ciklogenezu u oblasti Jadrana, čiji će hladni front u noći ka nedelji biti u talasanju preko našeg područja. Ovo će usloviti novo pogoršanje vremena, uz dosta oblaka, povremeno se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, a doći će i do manjeg pada temperature.

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme, povremeno sa kišom, i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Aktuelni proračuni numeričkih modela za sada ne idu u korist jačem vertikalnom razvoju oblaka, što znači da bi mogućnost za nepogode srećom izostala.

Nestabilnosti u subotu popodne (ARW)
Nestabilnosti u subotu popodne (ARW)

Drugog dana vikenda bi u atmosferi moglo biti ipak više energije, pa bi tako lokalni pljuskovi sa grmljavinom uz obilnije padavine lokalnog karaktera mogli biti češća pojava. U nedelju će duvati pojačan severni i severozapadni vetar.

Nestabilno će biti i drugog dana vikenda (ARW)
Nestabilno će biti i drugog dana vikenda (ARW)

Jutarnje temperature u danima vikenda kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 21 do 25°C.

Promenljivo i sveže početkom naredne sedmice

Tokom prva dva dana predstojeće sedmice očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz povremenu kišu i lokalne pljuskove. Ipak, ne treba očekivati značajniju količinu padavina.

Jutra će biti sveža, uz minimalne temperature od 11 do 14°C, dok maksimalne dnevne temperature neće prelaziti 25°C. Duvaće severni i severozapadni vetar, uglavnom umeren.

Maksimalne temperature u ponedeljak (GFS)
Maksimalne temperature u ponedeljak (GFS)

Prijatne letnje temperature od srede

U drugom delu naredne sedmice treba očekivati konačno otopljenje i prave letnje temperature, ali bez vrućina – što će verujemo većini upravo i odgovarati.

U drugom delu naredne sedmice letnje temperature (GFS)
U drugom delu naredne sedmice letnje temperature (GFS)

Sredinom i u drugom delu naredne sedmice treba očekivati i više sunčanih intervala, međutim neke dugoročnije stabilizacije vremena uz tropske temperature iznad 30°C – za sada nema na vidiku barem do kraja druge dekade jula, odnosno sve do kraja predstojeće sedmice.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!