Promena vremena poslednjeg dana marta konačno donosi dugo čekanu kišu

O problemima sa sušom pisali smo pre nekoliko dana. Konačno, ima dobrih vesti. U narednih nekoliko dana, ili preciznije do četvrtka, očekuje nas većinom pretežno sunčano i neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine uz dnevne maksimume uglavnom između 19 i 21°C uz minimalna odstupanja od ovih vrednosti. Utorak bi mogao biti najtopliji, kada će ponegde biti izmereno i do 23°C – ali o tome detaljnije u našoj trodnevnoj prognozi narednih dana. Jutarnji mraz će izostajati, što je bio slučaj i ovih dana. Vetar će biti uglavnom slab do umeren. Promenu vremena treba očekivati u četvrtak 31. marta, kada treba očekivati prve količine kiše, dok će zahlađenje stići koji dan kasnije.

U ponedeljak će pod uticajem anticiklona preovladavati pretežno sunčano vreme, dok se postepeno povećanje oblačnosti očekuje od utorka. U utorak ćemo i dalje biti pod uticajem polja visokog pritiska, ali će biti manje Sunca u odnosu na juče, danas i sutra, dok će već u sredu biti znatno više oblaka nego Sunca, ali bi se prema današnjim proračunima zadržalo suvo vreme. U region, tačnije zapad Balkana će u sredu konačno doći i kiša, dok će naše područje pričekati još jedan dan. U četvrtak se očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima, više u drugom delu dana. Dnevne temperature će biti u manjem padu, a duvaće uglavnom umeren južni i jugoistočni vetar.

Dubok ciklon će se zavrteti regionom u petak (ECMWF model)

Glavna promena vremena trebala bi da se odigra u petak 1. aprila. U petak se očekuje veća količina kiše u odnosu na četvrtak (u četvrtak se ne očekuju značajnije padavine), a moguća je čak i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom – prvi put u novoj godini. Temperature se neće bitnije menjati u odnosu na četvrtak, priliv hladnijeg vazduha treba očekivati tek u subotu. Kako stoje stvari, promenljivo i nestabilno vreme zadržalo bi se i predstojećeg vikenda, uz povremenu kišu, i temperature primerenije kalendaru. U petak će duvati umeren i jak severozapadni vetar. Narednog vikenda, 2 i 3. aprila, maksimalne temperature će gotovo izvesno biti ispod 10°C, dok će prisustvo oblačnosti sprečavati pojavu jutarnjeg mraza.

Još uvek je rano za detaljniju prognozu i licitaciju sa očekivanom količinom padavina, pogotovo što su u igri i padavine pljuskovitog karaktera. U svakom slučaju, konačno postoje ozbiljne indikacije da bi 15 do 30mm kiše u prvim danima aprila moglo da ublaži aktuelnu sušu. Naravno, dobro bi bilo da padne i veća količina, ali će i ova pomenuta biti premija za izuzetno suvo zemljište u većem delu Vojvodine, a što dodatno otežava pripremu za ovogodišnju svetvu, i otežava razvoj već posejanih i izniklih biljaka. U regionu će, naročito duž Jadrana, poslednjeg dana marta i u prvim danima aprila pasti i preko 200mm vodenog taloga!

Ozbiljan priliv hladnijeg vazduha za vikend širom Evrope (ECMWF model)

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *