Prethodna zima toplija uz padavine u granicama normale, mart ekstremno sušan

Zima koja je iza nas možda nije jedna od najtoplijih, ali je bila značajno toplija od proseka, sa odstupanjem od 1.4°C u odnosu na normalu (srednje temperature vazduha) za zimu Srbiji. Najveća temperaturna odstupanja zabeležena su na istoku Srbije. Kada govorimo o količini padavina, one su uglavnom bile u granicama i iznad normale na nivou Srbije, a malo ispod normale jedino na severu Vojvodine. Negativna odstupanja od normale (deficit) zabeležena su uglavnom u većem delu Bačke, kao i na krajnjem istoku Srbije – govore analize RHMZ Srbije.

Najviša temperatura izmerena je 19. februara u Leskovcu kada je zabeleženo čak 21.4°C. Broj ledenih dana, sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od 0ºC, bio je manji od prosečnog broja za 5 do 15 dana u većem delu Srbije. Broj ledenih dana je
bio u intervalu od jedan u Zaječaru do sedam dana u Banatskom Karlovcu i Kragujevcu, a u planinskim krajevima je registrovano od 28 ledenih dana u Sjenici do 54 dana na Kopaoniku.

Temperature tokom zime 2021/22 u Srbiji (Izvor: RHMZ)

Najniža temperatura u toku zime od -24,8ºS izmerena je u Sjenici 25. januara. Broj mraznih dana, sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od 0ºC, bio je u intervalu od 24 u Beogradu do 64 dana u Dimitrovgradu, a na planinama od 71 na
Zlatiboru do 87 dana na Kopaoniku. Broj mraznih dana je bio za 5 do 19 dana manji od prosečnog broja za zimu, a na planinama za četiri dana iznad proseka. U nižim predelima zabeleženo je do šest dana sa jakim mrazom, sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od -10ºS, a na planinama od šest na Zlatiboru i Crnom Vrhu do 27 dana na Kopaoniku, što je za jedan do 12 dana manje od proseka.

Tokom zime 2021/2022. zabeležen je talas hladnoće od 10. do 15. januara u Smederevskoj Palanci i od 22. do 27. januara u Požegi. Registrovan je jedan toplotni talas u većem delu Srbije od 31. decembra do 6. januara.

Ukupna količina padavina je tokom zime u većem delu Srbije bila iznad granica prosečnih vrednosti. Vrednosti količine padavina su bile u intervalu od 82,1 mm na Paliću do 225,7 mm u Beogradu, a u višim predelima od 160,9 mm u Sjenici do 346,0 mm na Kopaoniku gde je prevaziđena dosadašnja maksimalna zimska količina padavina od 334,7 mm tokom zime 2020/2021. godine – saopštio je RHMZ.


Suma padavina u procentima od normale za referentni klimatološki period 1991-2020. godine, bila je u intervalu od 72% na Paliću do 155% u Kragujevcu, a u višim predelima od 97% u Sjenici do 165% na Kopaoniku. Na Crnom Vrhu je 12. decembra 2021. godine prevaziđena maksimalna dnevna količina padavina za zimu sa 46,8 mm. Dosadašnji maksimum je iznosio 41,4 mm, izmeren 10. decembra 1992. godine.

Padavine tokom zime 2021/22 u Srbiji (Izvor: RHMZ)

Suša iz januara i februara doživela kulminaciju u martu

Januar i februar u najvećem delu Vojvodine imali su deficit padavina u odnosu na normalu, ali mart je pokazao da to može mnogo ekstremnije. Naime, za veći deo Vojvodine uobičajeno je da tokom marta padne oko 35-40mm vodenog taloga, dok je do 25. marta ove godine palo uglavnom manje od 5mm vodenog taloga! Dakle, količina padavina je u proseku 6 do 8 puta manja od normalne.

Karta SPI 20. mart (Izvor: RHMZ)

U većem delu Vojvodine prema standardizovanom indeksu padavina (SPI) u većem delu Vojvodine beleži se stanje umerene i jake suše. Ukoliko se ovakav trend vremena nastavi, nema sumnje da bi tokom aprila to već bila i ekstremna suša. Situacija je drastično bolja u južnim delovima pokrajine u odnosu na severne, iako je i u ovim predelima količina padavina u deficitu.

Ukoliko do kraja meseca ne bude padavina, što je po aktuelnim prognozama vrlo moguće (kiša je moguća tek 31. marta), ovogodišnji mart bi mogao biti jedan od najsušnijih ikada kada govorimo o području Vojvodine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *