Prolećne temperature do nedelje, potom sledi osetno zahlađenje!

U naredna četiri dana (računajući i današnji) očekuje se uglavnom pretežno sunčano vreme, povremeno uz umerenu oblačnost (naročito u subotu), i uz temperature oko i iznad prosečnih vrednosti. Već danas maksimalne temperature biće iznad 15°C, a u petak i subotu i do 20°C, u subotu ponegde i više. U nedelju 22. marta očekuje nas osetniji pad temperatura, a treba istaći i da je reč o jednom od najjačih zahlađenja ove „zime“, koje nam zapravo stiže na samom pragu astronomskog proleća.

Sve do nedelje 22. marta na našem području zadržava se stabilno i većinom pretežno sunčano vreme uz temperature iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U četvrtak i petak još uvek može biti slabog prizemnog mraza (5cm visine), dok od mraza na 2m visine ne postoji opasnost u narednim danima.

Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 3 i 6°C, u subotu i do 8°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 17 do 20°C, u subotu i do 22°C. Vetar će u narednim danima biti slab, promenljivog smera, ali uglavnom južni i jugoistočni.

Jednom rečju, danas do kraja dana, i tokom naredna tri dana – pravo proleće!

Jako zahlađenje stiže u nedelju, moguće štete po poljoprivredu

Brojni proračuni numeričkih modela sigurišu na građenje snažnog anticiklona od petka u oblasti Skandinavije, a čiji bi se centar potom premeštao prema jugoistoku, preko zemalja Baltika.

Ovo bi počevši od subote uzrokovalo priticanje osetno hladnijeg vazduha iz Rusije po istočnoj periferiji ovog sistema prema južnoj i centralnoj Evropi, a potom u prvoj polovini naredne sedmice i verovatno formiranje nekoliko centara niskog pritiska u Sredozemlju usled sudara ove hladne vazdušne mase sa zagrejanim morem.

Sinoptička situacija 22. marta (GFS)

Trenutni proračuni ukazuju da bi priticanje hladnijeg vazduha na naše područje počelo u nedelju, dok bi kulminacija ovog zahlađenja usledila u ponedeljak i utorak, 23 i 24. marta. Samo zahlađenje, u nedelju 22. marta, moglo bi biti propraćeno i jakim severnim i severoistočnim vetrom.

Dnevni hod temperatura, naravno, umnogome će zavisi od eventualne oblačnosti i padavina, pa je sada rano precizno prognozirati temperature. U slučaju padavina, gotovo su izvesne snežne padavine čak i u nizijama (dobro ste pročitali), dok bi u slučaju vedrijih noći gotovo izvesno usledila pojava jutarnjih mrazeva sa temperaturama i do -5°C što bi moglo naneti ozbiljniju štetu poljoprivredi (i ovo ste dobro pročitali).

Ensembli GFS modela za treću dekadu marta T1500m – 3 do 4 dana temperature znatno ispod normale

Naravno, još uvek ima prostora za izmene, i ublažavanja ovog scenarija, ali jedno je sigurno – stiže nam Baba Marta, i to na samom početku astronomskog proleća. Više informacija o ovoj promeni vremena u narednim danima.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!