POTOP: U protekla 24h u proseku palo 30 do 60mm kiše, ponegde i do 90 litara

Od juče u 8h do jutros u 8h na području Vojvodine palo je uglavnom između 30 i 60mm kiše, uz naravno određena odstupanja. Tako je najmanje kiše (očekivano) palo na severu i severozapadu Vojvodine, dok su nam poljoprivredni proizvođači iz svojih krajeva javljali i količine od oko 80 litara po metru kvadratnom. Prema zvaničnim merenjima (RHMZ), u Beogradu je palo 72mm kiše.

Od 8 časova do trenutka pisanja ovog članka (11h) u centralnim i južnim predelima Vojvodine akumuliralo se još 5 do 15mm kiše, čime je sada u većini predela količina ukupne kiše prešla 50mm, a ponegde dostigla i 90mm.

Padavine 24h – 5.11 u 8h (Izvor: ogimet.com)

Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, a potom slede Zrenjanin i Novi Sad sa gotovo jednakom količinom kiše. Znatno manje kiše palo je na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine, na šta ukazuje i izmerena količina u Somboru i na Paliću. Kao što se može videti u iznad priloženoj tabeli, istočni i južni predeli Srbije su ostali suvi, i tamo nije pala gotovo ni kap kiše.

Satelitski snimak 10:45h (Izvor: meteologix.com)

Obilne padavine uslovile poplave u Bosni i Hercegovini

Na žalost, kao što smo i najavljivali 2. novembra, ogromna količina kiše pala je na području Hercegovine u protekla dva dana. Radi se o količini lokalno većoj i od 200mm vodenog taloga. To je uslovilo porast vodostaja na svim rekama na području Hercegovine, ali i središnje Bosne. Tako se u kantonu glavnog grada Sarajeva beleži nagli porast vodostaja na svim rekama ovog područja – Bosne, Miljacke i Željeznice.

Zbog velike količine vode koja se nalazi u gradu, pojedine saobraćajnice su zatvorene, ne radi trolejbuski saobraćaj. Neretva se izlila u Konjicu, a velika šteta beleži se i na području Mostara gde su obilne padavine izazvale klizišta, poplave, i nestanke struje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *