POTOP: U protekla 24h u proseku palo 30 do 60mm kiše, ponegde i do 90 litara

Od juče u 8h do jutros u 8h na području Vojvodine palo je uglavnom između 30 i 60mm kiše, uz naravno određena odstupanja. Tako je najmanje kiše (očekivano) palo na severu i severozapadu Vojvodine, dok su nam poljoprivredni proizvođači iz svojih krajeva javljali i količine od oko 80 litara po metru kvadratnom. Prema zvaničnim merenjima (RHMZ), u Beogradu je palo 72mm kiše.

Od 8 časova do trenutka pisanja ovog članka (11h) u centralnim i južnim predelima Vojvodine akumuliralo se još 5 do 15mm kiše, čime je sada u većini predela količina ukupne kiše prešla 50mm, a ponegde dostigla i 90mm.

Padavine 24h – 5.11 u 8h (Izvor: ogimet.com)

Prema zvaničnim merenjima najviše kiše palo je u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, a potom slede Zrenjanin i Novi Sad sa gotovo jednakom količinom kiše. Znatno manje kiše palo je na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine, na šta ukazuje i izmerena količina u Somboru i na Paliću. Kao što se može videti u iznad priloženoj tabeli, istočni i južni predeli Srbije su ostali suvi, i tamo nije pala gotovo ni kap kiše.

Satelitski snimak 10:45h (Izvor: meteologix.com)

Obilne padavine uslovile poplave u Bosni i Hercegovini

Na žalost, kao što smo i najavljivali 2. novembra, ogromna količina kiše pala je na području Hercegovine u protekla dva dana. Radi se o količini lokalno većoj i od 200mm vodenog taloga. To je uslovilo porast vodostaja na svim rekama na području Hercegovine, ali i središnje Bosne. Tako se u kantonu glavnog grada Sarajeva beleži nagli porast vodostaja na svim rekama ovog područja – Bosne, Miljacke i Željeznice.

Zbog velike količine vode koja se nalazi u gradu, pojedine saobraćajnice su zatvorene, ne radi trolejbuski saobraćaj. Neretva se izlila u Konjicu, a velika šteta beleži se i na području Mostara gde su obilne padavine izazvale klizišta, poplave, i nestanke struje.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

1 komentar
  1. Petar kaže

    Bikovo, 8km južnije od Subotice palo 20mm

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!