Postavljena AMS Zrenjanin (FOTO), mreža stanica na čekanju

Nakon tri dana rada na meteorološkom zaklonu, farbanju istog, kao i postavljanju stuba za kišomer i anemometar, usledilo je i postavljanje instrumenata automatske meteorološke stanice Zrenjanin (centar), prve koju je postavila naša organizacija. Ovo je značajan dan za VojvodinaMeteo, ali verujemo da značajni projekti i naše vreme tek predstoje.

Nakon nabavljanja stanice u drugoj polovini prošle godine, i nakon mnogobrojnih poteškoća koje su kasnije usledile, napokon je postavljena naša prva automatska meteorološka stanica, i to u Zrenjaninu.

Reč je o modelu kompanije TFA Dostmann, modelu Nexus, čija je cena oko 250€, odnosno 30.000,00 dinara. Na žalost, u Srbiji je dostupnost AMS vrlo slaba, i uglavnom su one podeljene na slabije modele niže klase, i one višeg ranga od po nekoliko hiljada eura, koje prosečan građanin Srbije, odnosno meteorološki entuzijasta, sebi ne može da priušti.

Stanica u Zrenjaninu meriće sve osnovne meteorološke parametre, uključujući temperaturu i relativnu vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, padavine, smer i brzinu vetra.

Pogledajte kako je izgledalo postavljanje prve automatske meteorološke stanice u Zrenjaninu:

U toku je neophodno testiranje i kalibrisanje stanice, koje će potrajati 10-ak dana, nakon čega će podaci (verovatno) biti upotrebljivi za javnost. Ovo će biti prva stanica u planiranoj mreži, ali ne i poslednja.

Projekat mreže AMS čeka razumevanje

Za projekat mreže AMS potrebna su značajna finansijska sredstva, pre svega za njeno programiranje (prihvat, obrada, i prezentacija podataka), a potom i za nabavku nekoliko prvih stanica.

Potom će u mrežu moći da se uključi svako fizičko ili pravno lice, koje želi da ima merenja na svojoj lokaciji, i da svoj doprinos sa podacima u mreži. Ovaj projekat već smo predstavljali javnosti, a naročito organima od kojih se očekuje da to finansiraju, međutim bez naročitog uspeha za sada.

Mi ćemo u narednom periodu voditi aktivnu kampanju u ovom pravcu, i generalno u održivosti projekta VojvodinaMeteo. Portal VojvodinaMeteo sa svojim pratećim sadržajima prerastao je granice amaterskog poduhvaza, i iziskuje stalne prihode za pokrivanje troškova.

Postoje pozitivne naznake u pravcu rešavanja krize, a o tome više vesti u narednim danima.

Problem srednjeg cenovnog ranga

U Srbiji je dostupnost meteoroloških stanica na generalno niskom nivou. Naročito kada govorimo o stanicama srednje klase (recimo 400 do 1000€), i ovo se mora promeniti ukoliko se želi mreža bogata stanicama.

Apelujemo na uvoznike da nas kontaktiraju, i potraže savete koji modeli bi mogli biti zanimljivi široj javnosti i imati dobru prodaju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *