Pakleno u sredu i četvrtak, osveženje u petak biće kratkog daha

Može se reći da je pred nama najvreliji deo aktuelnog leta, a on je započet juče. Maksimalne temperature kretale su se između 32 i 34°C (već smo imali u junu). Kulminacija prvog dela tropskog talasa očekuje se u sredu i četvrtak, kada će maksimalne temperature biti iznad 35°C, u sredu uz malu verovatnoću za po koji pljusak praćen grmljavinom, a u četvrtak veče i u noći ka petku i uz konkretnije pljuskove sa grmljavinom, lokalnog karaktera i mogućnost nepogoda. Nakon neznatno prijatnijih temperatura u petak i subotu, od nedelje 16. jula biće ponovo vrelo.

Danas i sutra preovladavaće pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U sredu u noćnim satima, i zatim ponovo u poslepodnevnim časovima postojaće tek manja verovatnoća za poslepodnevne pljuskove sa grmljavinom, a iako će oni biti retki, usled ogromne količine energije u atmosferi, ali i prisutne dinamike, ne treba isključiti ni mogućnost izolovanih nepogoda. Maksimalne temperature danas će se kretati između 34 i 35°C, a sutra između 36 i čak 38°C. U sredu se očekuje i tropska noć, odnosno minimalne temperature kretaće se između 20 i 22°C. Danas će duvati slab do umeren severozapadni vetar, sutra takođe slab do umeren, južni i jugozapadni.

U četvrtak će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a usled premeštanja hladnog fronta u večernjim časovima i u noći ka petku očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz mogućnost vremenskih nepogoda sa gradom. Jutro će biti neprijatno toplo, uz minimume između 22 i 24°C, dok će se maksimalne temperature kretati od 35°C na severu do 38°C na jugu Vojvodine.

Saharski pesak u narednom periodu

Narednih dana očekuje se i značajna količina saharskog peska u atmosferi, koji stiže sa severa Afrike zajedno sa vrelim vazduhom, pa će eventulna kiša biti obojena odnosno “prljava”. Očekuju se visoke koncentracije peska u atmosferi, pa uopšte nije isključeno da će i nebo biti zamućeno u delovima dana.

Petak će biti uslovno rečeno najprijatniji dan ove sedmice, uz maksimume oko 31°C. Već u subotu meriće se do 34°C, a u nedelju i do 38°C. Dakle, vrućine će se vrlo brzo vratiti. Na samom početku predstojeće sedmice, 17 i 18. jula takođe će se meriti do 38°C, lokalno i do 39°C

Osveženje je moguće od četvrtka 20. jula …

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *