Padavine uveliko traju, ima li nade da se zabele Beograd i Vojvodina do sutra?

Ciklon o kojem smo pričali još u subotu od ranih jutarnjih sati utiče na vreme u Vojvodini. Jutros je u većem delu pokrajine padao sneg, ponegde susnežica, dok u ovim ranim poslepodnevnim časovima mestimično ima slabe susnežice, a na jugu Banata i u Beogradu pada slaba kiša. Padavine su značajno oslabile, međutim večeras i tokom noći treba očekivati novi talas nešto intenzivnijih padavina.

Položaj ciklona večeras (GFS)
Položaj ciklona večeras (GFS)

Do sutra uveče najviše padavina na jugu Banata i u Beogradu

Najviše akumuliranog vodenog taloga od delovanja aktuelnog ciklona treba očekivati na jugu Banata i u Beogradu. Sa količinom padavina neće loše proći ni Srem i srednji Banat, dok se najmanje padavina očekuje u Bačkoj i na severu Banata. Cela Vojvodina svakako će dobiti ili već jeste sasvim solidne padavine sa više od 10mm taloga do sutra uveče, dok bi predeli sa više padavina mogli imati 20-ak mm vodenog taloga.

Sa okretanjem vetra na severne smerove, sneg će padati širom Vojvodine

Trenutno (13h) u Vojvodini duva uglavnom istočni i severoistočni vetar, dok na jugu Banata i u Beogradu duva vetar istočnog i jugoistočnog smera. Tamo je zbog njegovog fenskog uticaja i najtoplije, pa tako Beograd meri 3°C, a Banatski Karlovac čak 5°C. Severac je već “probio” u većem delu Bačke i na severu Banata, pa se temepratura u 13h tamo kreće između 1 i 2°C. Do večeras će vetar promeniti smer na severni i severozapadni u čitavoj Vojvodine, pa će tako kiša i susnežica preći u čist sneg širom pokrajine, a bitan faktor tu će biti intenzitet padavina (što jači, tim bolje po sneg). Tokom noći u većem delu Vojvodine očekuju se snežne padavine.

Kiša i susnežica će okrenuti sneg najkasnije na jugu Banata, verovatno tek kasno večeras i tokom predstojeće noći.

Može li se zbog graničnih temperatura formirati pokrivač?

O tome da će temperature biti prilično granične i ne sasvim povoljne za lep zimski ambijent – nema diskusije. Biće ovo još jedna bljuzgavica, što ove zime uopšte ne iznenađuje. Međutim, nekoliko faktora moglo bi biti presudno, kao što su upravo pominjana promena smera vetra, ali tu treba dodati i intenzitet padavina.

Sve u svemu, najbolji temperaturni uslovi za sneg očekuju se širom Bačke i u Sremu. Najlošije temperaturne uslove treba očekivati u Banatu, i to naročito na jugu Banata i duž granice sa Rumunijom, i u Beogradu. U ovim oblastima čak i tokom noći temperatura će se uglavnom kretati između 1 i 2°C (uz izuzetak nekih delova Beograda), dok će se u ostatatku Vojvodine temperatura kretati oko nule.

Sutra ujutru realno je očekivati u najvećem delu Vojvodine 5 do 10cm snega, na Fruškoj Gori 10 do 15cm snega, u Beogradu do 5cm, a na jugu Banata će se verovatno samo dekorativno zabeleti.

Količina snega prema ECMWF modelu sutra pre podne
Količina snega prema ECMWF modelu sutra pre podne

Od sinoć je ponovo u funkciji regionalni WRF -ARW model 

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2025759637705648/

Obzirom da je VojvodinaMeteo WRF-ARW model ponovo u funkciji nakon sedmodnevne pauze, počevši od današnjeg 12Z izlaza proračuni ovog modela ponovo će doprinositi tačnosti naših prognoza. Tako će već večeras verovatno uslediti i naše dopunjeno izdanje prognoze za naredni period.

Podsećamo, računar snažne konfiguracije bio je isključen zbog loše finansijske situacije (u kojoj se VojvodinaMeteo i dalje nalazi – ništa se nije promenilo), ali je dobrom voljom našeg tima i u nadi za pronalaženjem održivog rešenja ponovo pokrenut, uz prethodno sprovođenje redovnog održavanja hardvera i sistema za hlađenje.

Sneg će se već sutra intenzivno topiti

Još sutra ujutru i pre podne uz oblačno vreme na našem području zadržavaju se i snežne padavine, ali će njihov intenzitet biti uglavnom slab i uz temperature između 0 i 2°C. Odmah po prestanku padavina temperatura će sredinom dana odnosno poslepodne ponegde dogurati i do 3°C.

Jasno je da će se najveći deo snežnog pokrivača otopiti već sutra, naročito u predelima gde ga bude samo do 5cm, dok bi u nekim predelima “preživeo” do četvrtka, obzirom da se u noći ka četvrtku očekuju temperature ispod nule.

U četvrtak nakon hladnog jutra i temepratura ispod nule tokom dana treba očekivati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i maksimalnim temperaturama između 3 i 4°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

2 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *