Prohladno vreme uz dosta oblaka do sredine februara, sredinom naredne sedmice moguć sneg

Posle kraće pauze od 5-6 dana, vraćamo se svojim uobičajenim aktivnostima i redovnim prognozama vremena. Tokom narednih 5 dana sunčani intervali biće retka pojava, očekuje se promenljivo oblačno vreme uz znatno više oblaka. Nešto više sunca moglo bi biti u ponedeljak. Zadržava se i prohladno vreme uz temperature oko normale, do srede uz slabe jutarnje mrazeve. Noćas i ujutru u Beogradu, na jugu Banata i u Sremu mestimično se očekuje slab sneg, a susnežica i sneg ponovo su mogući u utorak i sredu.

Noćas i ujutru na jugu pokrajine ponegde slab sneg

Ciklon sa centrom u Egejskom moru će svojom periferijom uticati na vreme u Beogradu i južnim delovima pokrajine tokom naredne noći, jutra i dela prepodneva. On će izraženiji uticaj imati na predele južno od Save i Dunava, dok će nama doneti samo simbolične padavine mestimično.

Osim provejavanja slabog snega u pomenutim delovima pokrajine ujutru, sutra tokom dana biće pretežno do potpuno oblačno i suvo vreme. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, uveče u slabljenju. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 3 do 5°C.

U ponedeljak malo do umereno oblačno, prohladno i suvo

Ponedeljak bi obeležilo malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, i to naročito u prvom delu i sredinom dana. Kasnije poslepodne i uveče već sledi jače naoblačenje, pa će biti pretežno oblačno i suvo. Vetar slab, promenljivog smera.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C.

SVIĐA VAM SE NAŠ RAD, ZADOVOLJNI STE PROGNOZAMA? Ocenite naš rad na Facebook stranici sa 5 zvezdica. Klik na sliku za veći prikaz, vala unapred 🙂

Kako oceniti stranicu?
Kako oceniti stranicu?

Od utorka izvestan uticaj novog ciklona, ima zimskog potencijala

Do sekundarne ciklogeneze u oblasti Đenovskog zaliva trebalo bi da dođe već tokom ponedeljka i to je sada već vrlo izvesno. Izvesno je i to da će na neki način ovaj ciklon uticati na vreme u Vojvodini od utorka, ali je još uvek upitno kako i koliko dugo. Da li će padati kiša, susnežica ili će padavine većinom biti u obliku snega – još uvek je vrlo upitno i tako će verovatno i ostati sve do ponedeljka.

Sinoptička situacija prema ECMWF modelu u utorak sredinom dana
Sinoptička situacija prema ECMWF modelu u utorak sredinom dana

Sadašnje projekcije numeričkih modela govore da će u utorak biti najviše kiše i susnežice na području Vojvodine, bez izgleda za sneg. Kada se centar ciklona u svom sporom premeštanju prema istoku bude našao nad jugom Balkana, negde iznad Grčke, naše područje našlo bi se u njegovom hladnom sektoru uz priliv hladnijeg vazduha u sredu. Tako bi sredu obeležilo oblačno vreme, povremeno sa vlažnim snegom na području čitave Vojvodine.

Ovaj scenario još uvek nije izvestan. Prema ovakvom razvoju situacije, do srede uveče u većem delu Vojvodine moglo bi se akumulirati 5-10cm snežnog pokrivača, a ponegde čak i više od 10cm. U ovom scenariju se posebno ističe ECMWF model na kojem se bazira i naša prognoza po lokaciji, dok je GFS nešto topliji i sa manje padavina.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *