OTKRIVAMO: Ima li šanse za dugotrajniju stabilizaciju do sredine juna?

Kratkoročna prognoza dostupna je na stranici trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd, a prognozu za narednih 10 dana možete potražiti za više od 100 lokacija. U ovoj objavi pokušaćemo da damo odgovor na pitanje iz naslova. Najkraći mogući odgovor jeste da se stabilizacija vremena ne očekuje još najmanje 7-10 dana.

Još najmanje 7-10 dana polje niskog vazdušnog pritiska dirigovaće vremenske prilike kako u većem delu Sredozemlja, tako i u našem regionu, području ex-YU. Ovo će uslovljavati kruženje vlažne i nestabilne vazdušne mase iznad našeg područja, a uz nekoliko sunčanih sati tokom dana, obično u poslepodnevnim časovima pokreću se lokalni konvektivni procesi uz pljuskove sa grmljavinom. Još nakon padavina u prvom delu maja, koje su zapravo postale odlična podloga za sva događanja nakon toga, ustaljen je ovaj “vremenski obrazac”.

Istina je da nema svrhe ići u detalje sa prognozom vremena za narednu sedmicu, obzirom da se vreme menja iz dana u dan, iz sata u sat. Do kraja aktuelne sedmice svakodnevno će biti promenljivo i nestabilno, povremeno sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom na području Vojvodine. Nešto ređa pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom očekuje se u četvrtak, naročito u Banatu, kada će u većem delu ove regije zapravo ostati suvo vreme. Dok ćemo tokom srede imati jugozapadno visinsko strujanje (premeštanje oblaka prema severoistoku), u četvrtak će ono biti praktično nepostojeće ili slabo južno, dok se u petak vraća zapadno visinsko strujanje uz okretanje na severozapadno (oblaci će se kretati prema istoku i jugoistoku).

U četvrtak će nestabilnosti biti znatno češće u Sremu i Bačkoj u odnosu na Banat prema visokorezolucionim modelima (meteologix.com)

U petak i u danima vikenda biće ponovo vrlo nestabilno. U subotu se takođe očekuje severozapadno visinsko strujanje. Kada govorimo o periodu do kraja ove sedmice, petak bi potencijalno nosio najveći rizik za vremenske nepogode u obliku grada, jakog vetra, i obilnih padavina za kratko vreme. Zapravo, kada uzmemo u obzir i ostatak Srbije, najveći faktor rizika biće lokalno obilne padavine, koje će izazvati lokalna izlivanja i bujične poplave. Do kraja sedmice uglavnom će se akumulirati 20-50mm vodenog taloga, ali naravno količine će ponegde biti i znatno veće (na primer i do 100mm). Ovde je nemoguće ulaziti u detalje, jer je reč o vrlo lokalnim procesima, i unutar iste opštine količina padavina može se značajno razlikovati. Generalno, predeli zapadne i jugozapadne Srbije su u najvećem riziku.

Novi ciklon naredne sedmice produžava nestabilno vreme?

Obzirom da dva vodeća globalna numerička modela imaju poprilično različite sinoptičke postavke za period nakon utorka (13. juna) jasno je da ne možemo sa sigurnošću tvrditi kakvo nas vreme očekuje sredinom i krajem naredne sedmice, odnosno sredinom juna.

Ipak, tendencije su takve da će se produžiti promenljivo i nestabilno vreme, uz čak mogući pad temperatura sredinom naredne sedmice, tako da uz povremenu kišu i pljuskove maksimalne temperature budu čak i ispod 20°C. Govorimo o području Vojvodine.

Anomalija vazdušnog pritiska prema GFS modelu u utorak (tropicaltidbits.com)

Zaključak je jasan. Barem do srede 14. juna, što je već sredina meseca, ne možemo računati na potpunu stabilizaciju vremenskih prilika, kako u regionu, tako i u Vojvodini, a period nestabilnog vremena verovatno će se produžiti i na nastavak druge dekade juna. Temperature iznad 30°C ne očekuju se zasigurno pre 17. juna. Prognozu po danima svakako možete pratiti u okviru naše trodnevne prognoze ili prognoze po lokacijama, a krajem ove sedmice objavićemo novu srednjoročnu prognozu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *