Osetnije zahlađenje uz povremenu kišu tokom vikenda, otopljenje već od utorka

Tokom predstojeće noći u sklopu predfrontalne nestabilnosti očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom (bez oluja i nepogoda), dok se prolazak samog fronta u Vojvodini očekuje tokom jutra. U danima vikenda dosta oblaka uz povremenu kišu, ali u Vojvodini bez značajnije količine (u odnosu na jug i istok zemlje). Dnevne temperature oko 20°C, dok će u ponedeljak biti za oko 5°C toplije.

Tokom naredne noći očekuje se lokalna pojava pljuskova koji će biti praćeni grmljavinom. Sutra ujutru i pre podne još ponegde padaće kiša, da bi poslepodne bilo uglavnom suvo, ali sa dosta oblačnosti. Novi talas kiše u Vojvodini se očekuje u večernjim satima. Kako će padavine biti uglavnom lokalnog karaktera, ponegde će pasti svega 1-2mm kiše, a ponegde i do 20mm. Maksimalne temperature u subotu će se kretati od 18°C na krajnjem severu, do 22°C na jugoistoku Vojvodine. Duvaće pojačan severozapadni vetar.

Drugog dana vikenda preovladavaće umereno do pretežno oblačno vreme, uz kraće sunčane intervale. Kiša se uglavnom očekuje u noći ka nedelji, dok će tokom dana biti uglavnom suvo i bez padavina. Jedino na jugu Banata poslepodne i uveče može biti kiše i pljuskova. Kako će vreme “dirigovati” visinski ciklon, moguće su manje promene u prognozi za nedelju. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 13°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C. Duvaće uglavnom umeren istočni i severoistočni vetar.

Znatno više kiše pašće na istoku i jugu zemlje, gde se u proseku očekuje 20 do 40mm kiše za dva dana, lokalno do 50mm, a više padavina biće drugog dana vikenda.

Akumulacija vodenog taloga tokom naredna tri dana (Swiss MRF model) – meteologix.com

U ponedeljak će biti promenljivo oblačno i većinom suvo vreme. Ujutru se mestimično očekuje pojava magle. Temperature će biti u porastu, te će se nakon jutarnjih temperatura od 9 do 12°C u najtoplijem delu dana kretati između 22 i 24°C.

Otopljenje će uslediti od utorka, te će dnevne temperature već tog dana prelaziti 25°C, a u sredu 1. juna biti oko 30°C u najtoplijemdelu dana. Kako sledeća sedmica bude odmicala, biće sve toplije, a mogući su dnevni maksimumi čak do 35 stepeni Celzijusa.

Meteogram za Novi Sad – 10 dana (ECMWF)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *