OPREZ: Sneg koji pada večeras u Vojvodini prelazi u LEDENU KIŠU, alarmantno sve do nedelje

Sneg slabog do umerenog intenziteta pada večeras u čitavoj pokrajini uz dalje povećanje snežnog pokrivača i na sigurnom minusu, između -7 i -5°C prema merenjima u 22h. Sneg će nastaviti da pada i u nastavku večeri kao i tokom noći, međutim snežna idila pretvoriće se u zaista alarmantnu i nimalo prijatnu situaciju u delovima Vojvodine, u drugom delu noći i tokom jutra. Očekuju se ledena zrnca i kiša koja će se lediti pri tlu. Potom bi sutra u toku dana usledila pauza sa padavinama, a uveče sledi novi talas. Detaljnije u nastavku.

Radarska slika RHMZ za 2215h
Radarska slika RHMZ za 2215h – sneg širom Vojvodine, tokom noći izgledno jačanje padavina

Prvo 5-15cm snega, potom slede ledena zrnca i ledena kiša

U nastavku večeri i tokom prvog dela noći u Vojvodini će isključivo padati sneg. Očekuje se dalje povećanje visine snežnog pokrivača, uglavnom će napadati 5-10cm novog snega, ali bi ponegde palo i do 15cm novog snega za to kratko vreme. Jasno je da će intenzitet snega ovog puta biti jači od onog u ponedeljak i utorak, a očekuju se i krupnije pahulje.

Ova konkretnija količina snega za kraće vreme, mogla bi usloviti probleme na putevima i znatno otežati posao putarima, koji će noćas morati biti na visini zadatka, i mi se nadamo da će tako i biti. Još veći problemi mogli bi da uslede u drugom delu noći i tokom jutra.

Naime, usled toplog fronta, odnosno priliva toplije vazdušne mase, koja će prvo početi da pritiče po visini, sneg će preći u ledena zrnca (koja i nisu toliko opasna) i ledenu kišu. Pošto je topliji vazduh lakši od hladnog, on isključivo prvo prodire po visini, odnosno u višim slojevima atmosfere, pa tek onda u prizemlju. Hladniji vazduh kao teži, duže se zadržava u prizemnom sloju, posebno u ovim slučajevima kada smo imali nekoliko vrlo hladnih dana, i ako na tlu ima snežnog pokrivača.

Sneg bi prešao u ledena zrnca i kišu koja će se lediti pri tlu najpre na jugu pokrajine, u Sremu, u južnom i srednjem Banatu, i to u drugom delu noći, a najkasnije na severu Banata i Bačke, severno od linije Sombor – Kikinda, tokom jutra odnosno sutra pre podne. Uz malo sreće, predeli severno od Kikinde i Sombora, mogli bi proći i bez ledene kiše (!), tako da tamo padavine budu isključivo u obliku snega i ledenih zrnaca. Takođe, u tim predelima, bar do jutra, treba očekivati pretežno ili isključivo sneg.

Količina padavina do sutra u 12UTC (ARW)
Količina padavina do sutra u 12UTC (ARW)
Temperatura na 1500m ujutru, žuta i naročito narandžasta zona u opasnosti (ARW)
Temperatura na 1500m ujutru, žuta i naročito narandžasta zona u opasnosti (ARW)

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da sutra budu oprezni prilikom vožnje, a ukoliko možete da odložite svoje putovanje, to bi svakako bila najbolja odluka u predelima gde bude padala ledena kiša. Takođe, ni pešacima se ne preporučuje aktivnost na otvorenom, u slučaju ledene kiše. Pojava ledene kiše loše može uticati i na vegetaciju, gde može doći do oštećenja i lomljenja grana u slučaju veće količine padavina u tom obliku.

Pauza sa padavinama i otopljenje do petka uveče

Nakon ledene kiše koja će mestimično padati tokom jutra i prepodneva u petak, tokom dana, sve do večeri – očekuje se suvo vreme uz dalji porast temperatura. Sutra će se jutarnje temperature kretati između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne od -1°C na krajnjem severu do 1°C na jugu pokrajine. Dakle sutra će biti znatno toplije u odnosu na protekli period, ali će se temperature i dalje kretati oko nule. Svakako, uz dobro obavljen posao putara, posipanja kamene rizle i soli, uslovi na putu trebalo bi da se poboljšaju ako ne pre, tokom poslepodnevnih i večernji sati.

Sutra će veći deo dana duvati umeren istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno jak. Poslepodne vetar slabi, a uveče  okreće na severni i severozapadni smer, uz jačanje tokom noći ka suboti.

Sutra uveče (ledena) kiša koja prelazi u sneg

Sutra uveče očekuje nas novo jače naoblačenje sa padavinama. Najpre bi to bila ledena kiša, a ređe i obična kiša koja se ne bi ledila pri tlu zbog blagog temperaturnog plusa, da bi uz novi prodor hladne vazdušne mase tokom noći ka suboti padavine ponovo prešle u sneg, koji bi padao do jutra, u uzlavnom 5-10cm novog snega. U subotu bi se jutarnje temperature kretale između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od -1 do 1°C.

Sutra aktivno pratimo situaciju

Razvoj situacije u drugom delu noći i sutra, kao i ponovo u petak uveče i tokom noći ka subotu odlučuju zaista nijanse u temperaturnom profilu. Bukvalno 0.5°C do 1°C može da napravi veliku razliku šta će zaista padati. Mi se nadamo da će što veći deo očekivanih padavina otići na sneg i ledena zrnca (koja su manje opasna od ledene kiše), a najmanji, po mogućstvu nikako na ledenu kišu – makar naša prognoza bila pogrešna.

Pratićemo situaciju u narednih 36 sati, jer bi ponegde ona mogla biti zaista alarmantna, što zbog obilnijeg snega za kraće vreme, što zbog pojave ledene kiše što je svakako opasnije. Šta nam sledi u subotu i nedelju, pisaćemo tokom petka. Obzirom na složenost situacije u narednih 36 sati, odlučili smo da pisanje o tome ostavimo za kasnije. Očekujemo tokom sutrašnjeg dana i vaše izveštaje sa terena, kao i naravno foto i video materijal.
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *