Nowcasting: U popodnevnim satima lokalno obilne padavine, uz kratkotrajnu pojavu olujnog vetra i grada

Kao što je to očekivano danas za drugi deo dana, trenutna radarska i satelitska merenja ukazuju na visok potencijal za prostrane pljuskove sa grmljavinom uz obilne padavine, i ređu pojavu grada i olujnih udara vetra. U zoni konvergencije na zapadu Srbije došlo je do formiranja jake konvektivne oblačnosti, koja se u južnoj i jugozapadnoj struji premešta prema Vojvodini.

U Vojvodini je takođe došlo do formiranja konvektivne oblačnosti na području Južnobačkog okruga, kao i na severu Banata. Oblačnost na području Bačke je u ovom trenutku (14:05) jača, donosi lokalno obilne padavine i sugradicu.

Zona konvergencije gde je formirana olujna oblačnost – plava boja (Izvor: windy.com)

Oblačnost koja već na jugoistoku Srema i širem području Beograda uslovljava jake pljuskove sa grmljavinom, uz ređu pojavu grada te olujnih udara vetra, premešta se dalje prema severoistoku, odnosno prema srednjem Banatu.

U nastavku dana, odnosno tokom poslepodnevnih i večernjih časova, na području Vojvodine očekuje se povremena kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Lokalno se očekuju obilnije padavine (>30mm za 12h, a lokalno i >50mm za 12h). Najviše padavina treba očekivati na području Banata. Lokalno se očekuju olujni udari, uglavnom severozapadnog vetra. Ređe se očekuje i pojava grada.

Preovlađujuće visinsko strujanje je danas južno, odnosno oblačnost će se premeštati od juga prema severu, a ređe i jugozapadno, što znači da će se pojedini oblaci premeštati od jugozapada prema severoistoku.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

2 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *