Vrućina u petak, subota u znaku pljuskova sa grmljavinom uz niže temperature do srede

U petak tokom većeg dela dana preovladavaće pretežno sunčano i tropski toplo vreme. Jutarnje temperature kretaće se između 20 i 22°C (tropska noć), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 35 do čak 37°C. Naredne dane obeležiće pljuskovi sa grmljavinom i povremena kiša, uz znatno prijatnije temperature. Grmljavinski procesi će ponegde biti veoma intenzivni, i to već od petka uveče. Prolazak frontalne zone preko Vojvodine očekuje se u subotu popodne, pa će u delovima pokrajine biti veoma toplo i u subotu.

Nakon dužih sunčanih intervala i tropske vrućine u petak tokom dana, u večernjim časovima očekuju se predfrontalne nestabilnosti na teritoriji Vojvodine. U okviru lokalnih pljuskova sa grmljavinom može biti jakog (kratkotrajno i olujnog vetra) i uz obilne padavine lokalnog karaktera sitnijeg grada, dok su šanse za vetar orkanske snage i krupniji grad male.

Sinoptička situacija u subotu sredinom dana (GFS) – tropicaltidbits.com

Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Evrope preko Slovenije prema našim krajevima.

U slučaju potrebe i bilo kakve promene u prognostičkom materijalu, 4 i 5. avgusta biće izdavane dopunske kratkoročne (nowcasting) prognoze.

Potom će u subotu u prvom delu dana biti umereno oblačno vreme, uz sunčane intervale i suvo. Očekuje se još jedna tropska noć u većini krajeva, uz minimume između 19 i 22°C, dok će se maksimalne temperature kretati između 28 i 33°C. Najtoplije će biti u Banatu, a naročito na jugu Banata. U poslepodnevnim časovima očekuje se destabilizacija atmosfere, uz pljuskove i grmljavinu, i lokalne vremenske nepogode, pre svega u vidu obilnih padavina za kratko vreme (ponegde se može akumulirati preko 50mm tokom subote popodne i uveče – najava se odnosi na nivou Srbije). Kada govorimo o Vojvodini i lokalno obilnijim padavinama, u centru pažnje biće jug Banata. Ređe će biti uslova za sugradicu i olujne udare vetra. Nije za poređenje sa situacijama koje smo imali u julu mesecu (kada govorimo o ledu i vetru).

Prolazak frontalne zone preko naših krajeva očekuje se u poslepodnevnim časovima.

Povremena kiša moguća i drugog dana vikenda uz znatno niže temperature

Drugog dana vikenda očekuje se pretežno do potpuno oblačno i znatno svežije vreme. Povremeno se očekuje kiša i lokalni pljuskovi (bez grmljavine). U večernjim časovima prestanak padavina i delimično razvedravanje. Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 24°C. Duvaće umeren severozapadni vetar, koji će u večernjim satima biti u slabljenju.

Bez (nove) vrućine do 10. avgusta

Kako stoje stvari, delovanje ciklona u našim krajevima nastaviće se i tokom ponedeljka 7. avgusta, uz kišu i lokalne pljuskove, češće u prvom delu dana i oko podneva. U večernjim časovima bi (poput nedelje) bilo suvo. Temperature ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine, ujutru uglavnom između 14 i 16°C, a u najtoplijem delu dana između 19 i 22°C.

Situacija za ponedeljak još uvek nije sasvim izvesna, odnosno postoje razilaženja u proračunima numeričkih modela. Zbog toga je svakako neophodno narednih dana konsultovati našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd, a vrlo je moguće je da ćemo u nedelju objaviti i novi članak sa prognozom za narednu sedmicu.

Dosta sveže u regionu u utorak 8. avgusta (ECMWF) – meteologix.com

Od utorka suvo uz sve više sunca. Temperature će biti u postepenom porastu. U utorak još uvek sveže za ovo doba godine, uz temperaturu ispod proseka. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 22 do 24°C.

U sredu će maksimalne temperature biti oko i malo preko 25°C, a već u četvrtak naredne sedmice blizu 30°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *