Novembar bez snega, sutra malo kiše

Otpočela je i treća dekada novembra, tokom koje u većem delu Srbije obično pada prvi sneg (srednji datum padanja prvog snega). Već u prvoj dekadi decembra, za veći deo Srbije normalno je da dođe do formiranja prvog snežnog pokrivača (srednji datum). Do kraja aktuelnog novembra ljubitelji pahulja nemaju čemu da se nadaju kada govorimo o Vojvodini, a kako stoje stvari ne očekuje nas ni velika količina kiše.

Ponedeljak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno vreme uz slab do umeren severni vetar i manji pad temperatura. Tek u večernjim satima ponegde se očekuje slaba kiša, naročito u Sremu i na jugu Banata. Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 9 do 12°C.

U noći ka utorku i ujutru još ponegde slaba kiša, uglavnom na jugu pokrajine, dok će u nastavku dana biti suvo uz promenljivo oblačno vreme i sunčane intervale. Duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar. Minimalne temperature biće u intervalu od 4 do 6°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C.

U sredu ujutru česta pojava magle, koja bi se ponegde mogla zadržati i u delu prepodneva. U nastavku dana malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Jutro će biti hladno uz čestu pojavu jutarnjeg mraza. Jutarnje temperature između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C.

Nema izgleda za prvi sneg do kraja meseca

Nakon zahlađenja narednih dana, a koje će svoju kulminaciju imati u sredu, treba očekivati postepen porast temperatura. Tako će u četvrtak i petak, i u danima vikenda, maksimalne temperature ponovo prelaziti 10°C, a u danima vikenda, 27 i 28. novembra možda ponegde dostići i celih 15°C.

Tek na samom kraju meseca treba očekivati novo zahlađenje, međutim koje prema današnjim simulacijama globalnih numeričkih modela neće biti dovoljno za sneg u nizijama Vojvodine. Ovo zahlađenje trebalo bi biti nešto jače od onog koje nas očekuje narednih dana, te bi na samom kraju meseca verovatno i brdski predeli zemlje mogli imati prvu pojavu snega, a ako ćemo ulaziti u detalje, ne treba da iznenade ni prve pahulje na Fruškoj Gori.

Više detalja u periodu koji sledi.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *