Noćas promena vremena uz JAK VETAR i osetno hladniji utorak. Već od srede se vraća pravo leto!

U narednih 36 do 48 sati očekuje nas kratkotrajna, ali vrlo burna promena vremena. U sklopu hladnog fronta ciklona sa centrom negde u morima Norveške kasno večeras, noćas, i sutra ujutru očekuju se lokalni pljuskovi ponegde praćeni grmljavinom, a glavna odlika ovog fronta biće zapravo jak, na udare i olujni vetar u noći ka utorku.

Danas do kraja dana pretežno sunčano i toplo vreme uz maksimume između 30 i 32°C. Poslepodne očekuje se slab razvoj dnevne oblačnosti, upravo zbog približavanja pomenutog hladnog fronta.

Večeras su moguće ređe predfrontalne nestabilnosti u obliku kratkotrajnih pljuskova koji će biti praćeni grmljavinom, ali vrlo izolovani. U noći ka utorku i ujutru stiže “glavna porcija” uz lokalne pljuskove i grmljavinu, međutim ne očekuju se obilnije padavine, a ponegde će ostati i suvo vreme.

Već oko ponoći severni i severozapadni vetar biće u pojačanju uz jake i olujne udare, sa brzinama i do 75km/h odnosno 20m/s, što su udari olujne jačine. Ovakvi udari vetra mogu izazvati manja oštećenja na starim i slabo obezbeđenim objektima, lom grana, pa čak i obaranje starih, bolesnih, i slabo ukorenjenih stabala.

Jak i olujni vetar u noći ka utorku (GFS)

Utorak u znaku jeseni

Utorak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno vreme, pre podne još ponegde može biti kratkotrajne kiše. Kasno poslepodne sledi delimično, a tokom večeri i noći ka sredi i potpuno razvedravanje.

Maksimalne temperature u utorak (GFS)

Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od svega 19 do 22°C. Duvaće umeren severni i severozapadni vetar, odmicanjem dana u slabljenju.

Prijatna jutra uz sve toplije i sunčane dane od srede, od petka “tropikana”

U sredu i četvrtak očekuju nas prijatna, čak se može reći i sveža jutra, uz minimalne temperature između 11 i 14°C, dok će se maksimalne dnevne kretati od 24 do 26°C u sredu, odnosno od 28 do 30°C u četvrtak.

Maksimalne temperature u subotu (ECMWF)

U petak i subotu temperature će ponovo biti iznad 30°C, u subotu 11. jula i do tropskih 35 stepeni Celzijusa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje i kopiranje prognoze vremena svim fizičkim i pravnim licima bez prethodne dozvole, odnosno bez navođenja izvora VojvodinaMeteo, uz link ka portalu. Takvi predmeti biće rešeni pravnim putem, odnosno tužbom, zbog oduzimanja lične svojine (autorskog dela).
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *