Ništa od prave jeseni, temperature iznad normale i suvo vreme do sredine novembra

Na vreme u našim krajevima sve do sredine novembra, odnosno i u narednih 7 do 10 dana uglavnom će uticati polje povišenog vazdušnog pritiska – anticiklon. Obzirom na raspored baričkih sistema u Evropi u narednom periodu, treba očekivati izostanak značajnijih, a najverovatnije i bilo kakvih padavina kod nas u ovom periodu. Temperature će biti iznad prosečnih vrednosti, maksimalne temperature će biti iznad 15°C tokom čitavog perioda, a u nekim danima i oko 20°C. Vraćanje temperatura u normalu moguće je tek od sredine meseca.

Greben anticiklona sa istoka početkom naredne sedmice (GFS)
Greben anticiklona sa istoka početkom naredne sedmice (GFS)

Tokom većeg dela perioda očekuje se stabilno vreme, a jedino u nedelju se očekuje prolazak slabo izraženog hladnog fronta preko našeg područja, u sklopu ciklona sa severozapada starog kontinenta. Međutim, gotovo je izvesno da nas do sredine meseca, a vrlo moguće i do kraja druge dekade novembra, ne očekuju nikakve padavine.

Sutra i prekosutra do 18°C, za vikend i do 20°C, bez značajnijeg vetra

Dobra vest je i da se konačno nećemo više “družiti” sa košavom. Do kraja sedmice duvaće uglavnom slab do umeren jugoistočni vetar, koji se ne može nazvati košavom, obzirom da neće biti dovoljno jakog intenziteta, izuzev na jugu Banata, što svakako nije ništa neobično.

U četvrtak i petak jutarnje temperature kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 16 do 18°C, u četvrtak ponegde i do 19°C. U danima vikenda biće malo toplije, uz minimalne temperature između 4 i 8°C, a maksimalne dnevne u subotu će se kretati između 17 i 19°C, a u nedelju od 18 do 20°C.

Maksimalne dnevne temperature u subotu (ARW)
Maksimalne dnevne temperature u subotu (ARW)

Uglavnom će preovladavati pretežno sunčano vreme, u najgorem slučaju uz umerenu oblačnost, koju treba očekivati u danima vikenda.

Bez veće promene ni tokom naredne sedmice, u drugom delu pad temperatura

Tendencije u proračunima globalnih numeričkih modela idu ka tome da će položaj baričkih sistema, tačnije ovog puta anticiklona nad Evropom omogućiti dotok nešto hladnijeg vazduha sa severoistoka kontinenta tokom drugog dela naredne sedmice. To međutim neće biti nikakvo značajno zahlađenje, ali dovoljno da se temperature posle dugo vremena vrate u normalu.

Tako posle maksimlanih temperatura koje će se kretati većinom između 17 i 20°C do četvrtka, od četvrtka 15. novembra ne treba očekivati temperature više od 15°C.

Za sada, kako stvari stoje, sve do 20. novembra, odnosno još 10 i više dana, ne treba očekivati značajnije padavine u ovom delu Evrope, a vrlo je moguće da čak izostanu i bilo kakve padavine. Samim tim, suša koja već uveliko vlada ovim krajevima, poprimiće još značajnije razmere.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *