Nezdravo toplo i često zagađeno – glavna karekteristika vremenskih uslova narednih dana. Kada je moguća promena?

Do kraja aktuelne godine očekuje nas suvo vreme, bez padavina, ali se očekuje dosta oblaka, a česta će biti i pojava magle i smoga – naročito u noćnim i jutarnjim časovima. Temperature će do kraja sedmice (ujedno i godine) biti iznad prosečnih vrednosti, a slično vreme će se zadržati i na početku nove 2024. godine. Kao što je to slučaj i danas, tokom naredna dva dana vetar će biti slab, dok bi sa početkom nove godine trebalo očekivati kakvo-takvo strujanje vazduha.

Do kraja nedelje gotovo svakodnevno vreme će biti identično. Noću i ujutru očekuje se česta pojava magle, koja se ponegde može zadržati i u delu prepodneva. Tokom dana, malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U subotu jutarnje temperature će se kretati između 1 i 4°C, a u nedelju od 0 do 4°C. Maksimalne temperature tokom naredna dva dana, kao što je to slučaj i danas, kretaće se uglavnom između 11 i 14°C, a samo ponegde mogu biti nešto niže, u slučaju dužeg zadržavanja magle. U subotu nešto ređa pojava magle u odnosu na petak i nedelju.

Zagađenje vazduha narednih dana će biti izraženije, kao što je slučaj i danas

Tokom narednih dana očekuje se i povećano zagađenje vazduha, obzirom da će vetar biti slab, a često će biti i tišine (bez vetra). U okviru svake lokacije na našoj desetodnevnoj prognozi, možete pronaći i aktuelne podatke o zagađenju vazduha za traženo mesto.

U nedelju tokom dana duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, što će u određenoj meri poboljšati kvalitet vazduha. U ponedeljak, prvog dana nove godine, na kratko će dunuti umeren severozapadni vetar.

U ponedeljak će mestimično i povremeno biti i slabe kiše, i to češće u prvom delu dana. Temperature će biti u manjem padu, i u najtoplijem delu dana kretaće se između 9 i 12°C. Nakon prolazne kiše u ponedeljak, u utorak treba očekivati suvo vreme i bez padavina, da bi u sredu i četvrtak, 3 i 4. januara ponovo bilo kiše. Tokom celog ovog perioda, temperature će biti iznad prosečnih vrednosti za prvu dekadu januara, u najtoplijem delu dana malo iznad 10°C. Ne očekuju se ni jutarnji mrazevi, izuzev mestimično u utorak, a na širem području tog dana biće prizemnog mraza.

Jače zahlađenje moguće oko Božića po Julijanskom kalendaru

Jače zahlađenje jednostavno nije opcija pre 7. januara naredne godine. Mogućnost jačeg zahlađenja javlja se tek u drugoj polovini prve dekade januara, i jasno je da je ono za sada još uvek samo opcija, a ne i izvestan događaj.

Nakon dugotrajnijeg sušnog perioda koji je aktuelan od polovine decembra, očekuje se da će prva dekada januara doneti obilnije padavine na širem području zapadnog i centralnog Balkana, pa tako i u našim krajevima. Za detalje (osim već pomenutih prvog, potom trećeg i četvrtog januara) je naravno još uvek rano i više ćemo pisati početkom predstojeće sedmice, odnosno u prvim danima nove godine.

Moguća sinoptička situacija i geopotencijal krajem prve dekade januara po GFS modelu (Izvor: tropicaltidbits.com)

Snežne padavine u nizijama Vojvodine do kraja prve dekade januara, prema aktuelnom prognostičkom materijalu, nisu opcija.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *