Nevreme sa obilnom kišom i gradom zahvatilo deo Bačke (FOTO ; VIDEO)

Jak razvoj konvektivne oblačnosti uzrokovao je danas u kasnim poslepodnevnim i ranim večernjim časovima u delovima Bačke jako nevreme sa lokalnom pojavom grada, obilne kiše, i jakog vetra. U mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole za manje od sat vremena palo je 30l/m² kiše.

Radarska animacija kretanja oblačnosti koja je uzrokovala nepogode (RHMZ Srbije)
Radarska animacija kretanja oblačnosti koja je uzrokovala nepogode (RHMZ Srbije)

Jedan oblak formirao se na potezu između Novog Sada i Zrenjanina, dok je do razvoja drugog obaka došlo zapadno od Novog Sada. Ubrzo potom konvektivna oblačnost se grupisala, i jačajući nastavila put severa Vojvodine.

 Obilna kiša i grad u Drljanu poplavili i zabeleli dvorišta (Foto: Daliborka Popov)
Obilna kiša i grad u Drljanu poplavili i zabeleli dvorišta (Foto: Daliborka Popov)
 Dok se oluja približavala Tornjošu (Foto: Miklos Miklos)
Dok se oluja približavala Tornjošu (Foto: Miklos Miklos)
Dolazak olujnog nevremena - shelf cloud (Foto: Daliborka Popov)
Dolazak olujnog nevremena – shelf cloud (Foto: Daliborka Popov)
Manja šteta na žitu
Manja šteta na žitu – led je izbio po koje zrno, sreća pa je žito zeleno

Prema informacijama koje smo dobili sa terena, njive su se mestimično zabelele od količine leda. Prema rečima naših pratilaca štetu još uvek nije moguće proceniti, i sutra će biti više informacija. Šteta jeste uočljiva, ali se na prvi pogled čini da nije velika. Evo kako je to u jednom trenutku izgledalo:

Oblačnost je sada oslabila, i donosi kišu i pljuskove uz ređu pojavu grmljavine krajnjem severu i severozapadu Vojvodine (21h). Istovremeno, iz centralne Srbije stiže slojasta oblačnost, koja će u narednim satima najpre jugu Vojvodine doneti slabu do umerenu kišu.

Kakvo se vreme očekuje u narednim danima, saznajte na stranici naše trodnevne vremenske prognoze za Beograd i Vojvodinu, koja je večeras ažurirana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *