Nestabilno i danas, ove sedmice maksimumi do 29°C

Novu sedmicu obeležiće promenljivo vreme uz temperature uglavnom u granicama normale, a od petka 2. septembra verovatno i malo ispod normale za početak sledećeg meseca. U nastavku večeri i tokom utorka očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, dok bi u sredu i četvrtak bilo većinom suvo i umereno toplo. Osveženje, najverovatnije uz nove padavine, očekuje se u petak ili subotu.

Nakon kišnog perioda u periodu 20-24. avgust, krajem protekle sedmice imali smo nekoliko suvih i sparnih dana, uz duže sunčane intervale. Dnevne temperature tih dana su se kretale uglavnom između 32 i 34°C na teritoriji Vojvodine, dok je subjektivni osećaj u najtoplijem delu dana zbog visoke vlažnosti vazduha bio za 2-4°C viši.

Danas u kasnijim poslepodnevnim satima došlo je do (očekivane i od strane nas najavljene) destabilizacije atmosfere uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, uglavnom u Banatu, gde je pored intenzivnih pljuskova sporadično bilo i jakog vetra i pojave grada. O tome smo više pisali na Facebook-u i Instagram-u. Maksimalne temperature danas su se kretale između 28 i 30°C. Nestabilnosti su se produžile i na veče, pa je tako kiše i grmljavine bilo i u delovima Srema i juga Banata.

U utorak se zadržava promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom – uglavnom u noći ka utorku, i zatim ponovo u utorak popodne i uveče. Zadržava se umereno toplo i sparno vreme. Minimalne temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 26 do 29°C. Duvaće slab, ređe umeren, zapadni i severozapadni vetar.

Lokalne nestabilnosti u utorak se očekuju u većem delu zemlje (4×4 Swiss HD) – meteologix.com

U sredu će u Vojvodini preovladavati promenljivo oblačno, ali suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima. Biće toplo i još uvek sparno. Minimalne temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C. Poslednjeg dana avgusta duvaće slab, ređe umeren, severni i severoistočni vetar.

U četvrtak se očekuje malo do umereno oblačno i suvo vreme uz sunčane intervale. Biće umereno toplo, i konačno manje sparno. Lakše će se disati. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Minimalne temperature prvog dana jeseni po meteorološkom kalendaru, i prvog školskog dana, kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 25 do 28°C.

Zahlađenje u petak

Najverovatnije već u noći ka petku, a najkasnije u petak pre podne, očekuje se premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva. To će osim pada temperatura rezultovati i novom količinom kiše, nakon pauze u sredu i četvrtak. Dnevne temperature u petak neće prelaziti 25°C.

Dok bi u subotu bilo suvo, u nedelju će ponovo postojati uslovi za kišu. Dnevne temperature u danima vikenda kretaće se između 24 i 27°C. Više detalja o vremenu u petak i za vikend, objavićemo u četvrtak.

Nema sumnje da je drugi deo avgusta više ličio na jun nego na avgust, a septembar će izgleda početi u sličnom maniru.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *