Narednih dana veoma toplo, u utorak i do 34°C, a onda opet grmljavina i moguće nepogode

Tokom naredna tri dana naše područje zahvatiće kratak talas tropskih vrućina koji će svoju kulminaciju imati u utorak. U ponedeljak, utorak i sredu temperature će svakodnevno prelaziti 30°C, a najtoplije će biti u utorak kada će se maksimalne dnevne temperature kretati između 32 i 34°C, a čak se i u sredu ujutru barem u Beogradu i Novom Sadu minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Sinoptička situacija u utorak 12. juna (GFS)
Sinoptička situacija u utorak 12. juna (GFS) – ciklonska cirkulacija iznad naših krajeva

Sinoptički gledano, naše područje narednih dana biće pod uticajem termobaričkog grebena koje će se izmeštati dalje na istok, kao i pod uticajem ciklonske cirkulacije. U ponedeljak visinsko strujanje biće severozapadno, u utorak zapadno i jugozapadno, a u sredu jugozapadno (ova informacija korisna je zbog praćenja oblaka). U ponedeljak i utorak očekuje se advekcija toplog vazduha na naše područje, dok se tokom srede i četvrtka očekuje hladna advekcija. U sredu se očekuje prolazak hladnog fronta preko našeg područja.

Prva dva dana uglavnom stabilno i vrlo toplo

U ponedeljak i utorak biće uglavnom stabilno vreme uz dosta sunca, a biće i sve toplije. U ponedeljak se očekuje samo ređa pojava izolovanih kratkotrajnih pljuskova sredinom dana i popodne, ali u većini mesta će ipak ostati suvo. Ujutru se ponegde očekuje pojava sumaglice, a duž reka ponegde i magle. U utorak će tokom najvećeg dela dana biti pretežno sunčano vreme, poslepodne uz dosta visoke oblačnosti kroz koju će se sunčevi zraci neometano probijati, a tek uveče i u noći ka sredi očekuje se destabilizacija uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Maksimalne temperature u utorak po ARW modelu
Maksimalne temperature u utorak po ARW modelu

Dok će se u ponedeljak maksimalne temperature kretati između 29 i 31°C, u utorak će biti tropski toplo uz temperature znatno iznad prosečnih za II dekadu juna, naime u najtoplijem delu dana živa u termometru će ponegde dostići i 34°C.

Više informacija o vremenskim prilikama tokom naredna tri dana možete pronaći i na stranici TRODNEVNE PROGNOZE VREMENA za VOJVODINU i BEOGRAD

Sreda i četvrtak nestabilni, u sredu ponovo moguće nepogode

Približavanje hladnog fronta, odnosno kasnije i njegovo premeštanje preko našeg područja usloviće novu jaču destabilizaciju atmosfere. Može se reći da je još uvek rano za iznošenje detalja, obzirom da je ipak reč o konvekciji, odnosno padavinama lokalnog karaktera, ali postaje sve jasnije da su pljuskovi sa grmljavinom izvesni tokom ova dva dana, i to češće u sredu, kada su moguće i vremenske nepogode sa gradom, obilnim padavinama za kratko vreme i olujnim vetrom.

Padavinska bomba u sredu popodne koju GFS simulira već nekoliko izlaza
Padavinska bomba u sredu popodne koju GFS simulira već nekoliko izlaza
Vrlo obilne padavine za 1 sat u sredu popodne u Banatu (ARW)
Vrlo obilne padavine za 1 sat u sredu popodne u Banatu (ARW)

Na kartama priloženim iznad vidi se da kako globalni (GFS), tako i lokalni modeli visoke rezolucije (WRF-ARW) predviđaju jak razvoj konvektivne oblačnosti u sredu popodne sa lokalno obilnim padavinama za kratko vreme.

Kao što smo već napomenuli, rano je za iznošenje detalja i izdavanje upozorenja, ali valja imati na umu da će utorak veče, sreda i četvrtak doneti nestabilno vreme, dok u sredu pored pljuskova i grmljavine lako može biti i nepogoda. Pratićemo situaciju.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 539

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *