Narednih dana veoma toplo, u utorak i do 34°C, a onda opet grmljavina i moguće nepogode

Tokom naredna tri dana naše područje zahvatiće kratak talas tropskih vrućina koji će svoju kulminaciju imati u utorak. U ponedeljak, utorak i sredu temperature će svakodnevno prelaziti 30°C, a najtoplije će biti u utorak kada će se maksimalne dnevne temperature kretati između 32 i 34°C, a čak se i u sredu ujutru barem u Beogradu i Novom Sadu minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Sinoptička situacija u utorak 12. juna (GFS)
Sinoptička situacija u utorak 12. juna (GFS) – ciklonska cirkulacija iznad naših krajeva

Sinoptički gledano, naše područje narednih dana biće pod uticajem termobaričkog grebena koje će se izmeštati dalje na istok, kao i pod uticajem ciklonske cirkulacije. U ponedeljak visinsko strujanje biće severozapadno, u utorak zapadno i jugozapadno, a u sredu jugozapadno (ova informacija korisna je zbog praćenja oblaka). U ponedeljak i utorak očekuje se advekcija toplog vazduha na naše područje, dok se tokom srede i četvrtka očekuje hladna advekcija. U sredu se očekuje prolazak hladnog fronta preko našeg područja.

Prva dva dana uglavnom stabilno i vrlo toplo

U ponedeljak i utorak biće uglavnom stabilno vreme uz dosta sunca, a biće i sve toplije. U ponedeljak se očekuje samo ređa pojava izolovanih kratkotrajnih pljuskova sredinom dana i popodne, ali u većini mesta će ipak ostati suvo. Ujutru se ponegde očekuje pojava sumaglice, a duž reka ponegde i magle. U utorak će tokom najvećeg dela dana biti pretežno sunčano vreme, poslepodne uz dosta visoke oblačnosti kroz koju će se sunčevi zraci neometano probijati, a tek uveče i u noći ka sredi očekuje se destabilizacija uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Maksimalne temperature u utorak po ARW modelu
Maksimalne temperature u utorak po ARW modelu

Dok će se u ponedeljak maksimalne temperature kretati između 29 i 31°C, u utorak će biti tropski toplo uz temperature znatno iznad prosečnih za II dekadu juna, naime u najtoplijem delu dana živa u termometru će ponegde dostići i 34°C.

Više informacija o vremenskim prilikama tokom naredna tri dana možete pronaći i na stranici TRODNEVNE PROGNOZE VREMENA za VOJVODINU i BEOGRAD

Sreda i četvrtak nestabilni, u sredu ponovo moguće nepogode

Približavanje hladnog fronta, odnosno kasnije i njegovo premeštanje preko našeg područja usloviće novu jaču destabilizaciju atmosfere. Može se reći da je još uvek rano za iznošenje detalja, obzirom da je ipak reč o konvekciji, odnosno padavinama lokalnog karaktera, ali postaje sve jasnije da su pljuskovi sa grmljavinom izvesni tokom ova dva dana, i to češće u sredu, kada su moguće i vremenske nepogode sa gradom, obilnim padavinama za kratko vreme i olujnim vetrom.

Padavinska bomba u sredu popodne koju GFS simulira već nekoliko izlaza
Padavinska bomba u sredu popodne koju GFS simulira već nekoliko izlaza
Vrlo obilne padavine za 1 sat u sredu popodne u Banatu (ARW)
Vrlo obilne padavine za 1 sat u sredu popodne u Banatu (ARW)

Na kartama priloženim iznad vidi se da kako globalni (GFS), tako i lokalni modeli visoke rezolucije (WRF-ARW) predviđaju jak razvoj konvektivne oblačnosti u sredu popodne sa lokalno obilnim padavinama za kratko vreme.

Kao što smo već napomenuli, rano je za iznošenje detalja i izdavanje upozorenja, ali valja imati na umu da će utorak veče, sreda i četvrtak doneti nestabilno vreme, dok u sredu pored pljuskova i grmljavine lako može biti i nepogoda. Pratićemo situaciju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *